Lufthansa’da Grev Sona Erdi!

Pilot sendikasının grev kararı aldığı Lufthansa'da, firmanın yaptığı zamlar sayesinde seferler yeniden normale döndü.

lufthansa1

Almanya‘nın hava yolu devi Lufthansa; bir süredir pilotların başlattığı grevi sona erdirmek için çözümler aramaktaydı. Pilot sendikasıyla yapılan pazarlıklarda orta yolu bulan şirket, seferlerine kaldığı yerden devam edebildi. 7 Eylül (Bugün) için planlanan grevi sonlandırmak üzere pazarlıklara başlayan Lufthansa; Alman pilot sendikası Vereinigung Cockpit’nin (VC) istediği aylık ücrete oldukça yakın bir rakam önerdi. Bu sayede de iş durdurmaya sürüklenmesi muhtemel olan grev süreci tamamlanmış oldu.

Vereinigung Cockpit’in yaptığı açıklamayla resmileşen bu anlaşma, Lufthansa müşterilerinin mağdur olmamasını sağladı. Sendikanın yaptığı açıklamada, mali ve yapısal konularda talep edilen kapsamlı paket konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Grevin iptaliyle birlikte; Lufthansa’nın beklediği maddi kayıp da ortadan kalktı. İki günlük greve gidilmesi halinde milyonlarca dolar zarar etme ihtimali bulunan firma; hakların verilmesi sayesinde hem maddi kayıptan kurtuldu, hem de çalışan memnuniyetini üst seviyeye çıkardı. Bu sürecin müşterilere de olumlu yansımalarının olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

VC’nin yönetim kurulu başkanı olan Marcel Gröls; Lufthansa’yla oturulan müzakere masasından sonuç almayı başardıkları için mutlu olduklarını söyledi. Hem çalışanların hem de şirketin zarar etmemesi için en iyi yolu bulduklarını dile getiren Gröls; hava yoluyla ulaşımını sağlayan insanları mağdur etmemekten dolayı da mutluluk duyduklarını belirtti. İlerleyen günlerde sendikanın sosyal medya ağlarından Lufthansa’da edinilen kazanımlara dair paylaşım yapacaklarını da aktaran Marcel Gröls; pilot haklarını sonuna dek savunacaklarının sözünü verdi.

Avrupa Hava Yollarındaki Dördüncü Grev!

Pandemi sonrasındaki süreçte seferlerini yoğunlaştıran havacılık firmaları, özellikle de Avrupa’nın turistik bölgeleri için birbiri ardına sefer düzenlemekteler. Bu nedenle uçak yolcuları için avantajlı sonuçlar ortaya çıkabilirken; pilotlar için ise aynı durum söz konusu değil. Uçuş sayıları artmasına rağmen zam alamayan pilotlar; çalışma koşulları nedeniyle de zorlu süreçler geçirmekteler. Kesintisiz mesailerin fazlalaşması ve çalışma temposunun artması; personellerin tepki göstermesine yol açtı. Avrupa’daki tüm hava yolu firmalarının personel problemi yaşadığı bilinirken; firmaların da aksiyon almaması nedeniyle eleştirilerin odağında olduğu görüldü.

Geçtiğimiz günlerde Barcelona ve İngiltere’de yaşadığı sıkıntılarla çok konuşulan Ryanair firması; personel krizi konusunda en üst sıralarda. Ryanair’ın grev süreci çok zor bir dönemin ardından nihayete ermişti. Özellikle de firmanın çalışanların isteklerine çok zor yanaşması; o dönemki haberlerde yoğun bir tepki almıştı. Ryainair’la birlikte British Airways’in de personel sıkıntısı çektiği haberleştirilmişti. Bir numaralı merkezi olan Heathrow’un yetkililerinin de sınırlı sayıda kalması; İngiliz devini de zor duruma sokmuştu. İrlandalı Ryanair’ın ise İngiltere’deki sefer problemi henüz çözülemedi.

VC’nin Lufthansa yönetiminden enflasyon odaklı maaş zammı talebi ve çalışma saatleri düzenlemesi istediği öğrenildi. Almanya’ya yakın kaynaklar; Lufthansa’nın 2022 için yüzde 5.5, sonraki yıllarda enflasyondan etkilenmemek için aynı oranda zam yapacağını aktardı. Bugün dahi grevi yeniden başlatmak isteyenleri durdurmayı başaran Lufthansa yönetimi; ücret, prim ve sosyal hakların tamamında çalışanların inisiyatiflerini değerledirecek.

Exit mobile version