Kuzey Kore’de salgının boyutu göz korkutuyor!

Kim Jong-un liderliğindeki Kuzey Kore devleti geçen hafta ilk COVID-19 vakasını açıkladı. Salgının ülkedeki şu anki durumu herkesi korkuttu!

Kuzey Kore

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkedeki ilk COVID-19 vakasının görüldüğünü kamuoyu ile açıklamıştı. Sokağa çıkma yasağı ilan eden lider, şimdi ise salgının ani yayılması karşısında yeni önlemler için kolları sıvadı. Devlet medyasından gelen haberlere göre askerler, Pyongyang’daki eczanelere gitmekle görevlendirdi. Artık ordunun yeni görevlerinden bir tanesi, halka ilaç dağıtmak oldu.

Kuzey Kore ordusu karantinaya alındı

Devlet haber ajansından gelen resmi bilgilere göre Kim Jong-un, kabinedeki sorumlu yetkililerin ve sağlık görevlilerin pandemiye karşı yeterince sorumluluk almadığını savundu. Öte yandan devlet lideri, ülkedeki eczanelerin günün her saatinde açık olmadığını ifade edip bundan şikayetlerini dile getirdi. Hemen ardından gelen yeni bir kararla, askerler eczanelerde ilaç dağıtmakla görevlendirildi. Bu sayede eczanelerin 7/24 açık olacağı bildirildi.

Resmi rakamlar gerçeği yansıtmıyor

Kuzey Kore geçen hafta Perşembe günü ilk kez Koronavirüsün ülkeye geldiğini doğruladı. O günden beridir salgının ülke çapında yayılmaya devam ettiği vurgulandı. Resmi olarak 1,5 milyon enfeksiyon vakasının kayıtlara geçtiği ve toplamda 56 ölümün gerçekleştiği açıklandı. Yalnızca dün, yani Pazartesi günü 270 bin ateşli vaka şikayeti olduğu paylaşıldı.

Yine de bu veriler pek çok kişi için gerçeği yansıtmıyor. Bildirilen ölümlerin ve ateşli hastaların kaçının aslında Koronavirüs hastası olduğu kesinlik kazanamadı. Uzmanlar rejimin, yakın zamanda bildirilen salgın durumundan önce, izole edilmiş ülkede hiçbir COVID-19 vakası görülmemesini şaşkınlıkla karşılıyor. Ülkenin dünyaya karşı yeterince şeffaf olmadığı vurgulanıyor.

Exit mobile version