Kraliçe II. Elizabeth Hayatını Kaybetti!

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, 70 yıllık taht geçmişinin ardından hayata veda etti.

elizabeth01

Britanya’nın ve İngiliz Milletler Topluluğu’nun lideri konumundaki Kraliçe II. Elizabeth’in vefatı, dün akşam saatlerinde Buckingham Sarayı’nın resmi kaynaklarının da teyit etmesiyle birlikte tüm Dünya’ya duyuruldu. 70 yıl boyunca ülkenin 1 numaralı koltuğunda oturan Kraliçe Elizabeth; yaşayan en yaşlı hükümdar sıfatını da taşımaktaydı. İskoçya’nın Balmoral Kalesi’nde hayatını kaybeden Kraliçe; 96 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kraliçe II. Elizabeth’in vefatının ardından tahtın yeni sahibi, en büyük oğlu Prens Charles oldu.

Son dönemde sağlık durumunda sıkıntılar olduğu bilinen Kraliçe Elizabeth, İskoçya’daki kraliyet mülklerinden Balmoral Kalesi’nde kalmaktaydı. Durumun kötüye gittiğini öğrenen kraliyet mensuplarının da burada hazır bulunduğu öğrenildi. Vefat haberinin alınmasıyla birlikte, İngiliz devlet yetkililerine beklenilen mesaj verildi. Uzun bir süredir planlarının hazır bulunduğu bilinen Kraliçe’nin ölüm anı için; “Londra köprüsü yıkıldı.” koduyla devlet kademesi de bilgilendirildi.

Bugün itibarıyla yas sürecine giren Britanya ve İngiliz Milletler Topluluğu; 12 gün sürecek bu yasta yeni kralın takdimi sürecini de yaşayacak. II. Elizabeth’in yerini alan Prens Charles; yeni unvanı olan Kral III. Charles olarak halkı selamlayacak. Prens Charles’ın eşi Camilia’nın da Kraliçe Eşi unvanı kullanılacak. Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamayla resmileşen bu durum, İngiltere’de uzun süren bir devrin geride kaldığını işaret ediyor.

Kraliçe Elizabeth’in Ölümü Tüm Dünya’da Yankı Buldu!

Uzun süren hükümdarlığı döneminde İngiltere’nin birçok kritik anını yaşayan Kraliçe Elizabeth; özellikle İngiltere’den bağımsızlık isteyen ülkelere yapılanlar nedeniyle çokça eleştirildi. Bu sebeple ölümünün ardından olumlu mesaj paylaşmayan birçok kurum ve kuruluşun olduğu da görüldü. Kraliyet sisteminin devam ettiği en köklü ülke olması nedeniyle de tepki çeken İngiltere; bu tepkiyi gösterenler tarafından da iyi anılmayan paylaşımlara konu oldu. Sosyal medyada önemli bir kitleyi temsil eden bu düşünceler haricinde ise; resmi veya resmi olmayan birçok taziye mesajı paylaşıldı.

İngiltere ve Britanya’ya bağlı tüm ülkelerde tam sayfa manşetlerle paylaşılan haberde; alınan bu şok haberin verdiği üzüntüye değinildi. İngiltere basınının en çok bilinen kuruluşları olan The Guardian, The Sun, The Times, The Daily Mail gibi gazeteler; Kraliçe II. Elizabeth’in vefatını belirten sayfalar hazırladılar. İspanyol, İtalyan, Fransız, Alman basınlarından da Kraliçe Elizabeth için büyük boyutlarda taziye mesajları yayımlandı. KKTC basınında da tam sayfaya baskı taziye mesajları paylaşıldı.

Dünya’nın en popüler figürleri arasında yer alan İngiltere Kraliyet Ailesi mensuplarının başını çeken Kraliçe Elizabeth; Dünya tarihinde en uzun süre tahtta kalan ikinci hükümdar oldu. Fransa’nın 17 ve 18. yüzyıllarda faal olan kralı XIV. Louis’den yalnızca 5 yıl daha az tahtta bulunan Elizabeth; ülkenin 21. yüzyıla giden sürecinin tamamında devletin başındaki isim oldu. Geçtiğimiz yıl eşi Edinburg Dükü Phillip Mountbatten’ın vefatıyla sarsılan II. Elizabeth; 96 yaşında tahtına ve hayata veda etti. Vefatından iki gün önce Başbakan değişimine şahit olan Kraliçe Elizabeth; görevde olduğu süreçteki 15. başbakanı olan Liz Truss’la görevi teslim etmesinden kısa bir süre sonra vefat etti. Liz Truss’un kurduğu yeni hükûmet, Kral III. Charles döneminin ilk kabinesi olacak.

Exit mobile version