Kraliçe 2. Elizabeth’in Cenaze Töreni Tamamlandı!

Britanya halkı, 70 yıl boyunca tahtta kalan Kraliçe 2. Elizabeth'e veda etti.

cenaze01

Britanya’da 70 yıl boyunca hükümdarlığı üstlenen Kraliçe 2. Elizabeth, Londra’da yapılan cenaze töreninin ardından toprağa verildi. Westminister Abbey Kilisesi’nde gerçekleştirilen cenaze töreni, Dünya‘nın her yerinden liderleri ağırladı. İngiltere, İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda ve Kraliyet bünyesine bağlı olan ülkelerin cenazedeki temsilcileri; en üst seviyedeki yetkililer oldu. Birçok ülkenin devlet başkanı seviyesindeki ismi de cenazede yer aldı. Kraliyet Ailesi ve liderlerden oluşan katılımcı topluluğu; Kraliçe’ye son yolculuğunda eşlik etti. Türkiye’yi cenazede temsil eden isim ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu.

İngiltere Başbakanı Liz Truss ve cenazedeki dini yetkili Cantenbury Baş Piskoposu da; Kraliçe Elizabeth’in cenaze töreninde konuşmalar yaptı. Baş psikopos, Dünya’da çok az liderin, Kraliçe’ye duyulduğunu gördükleri sevgiyle karşılandığını ve bundan dolayı kendisine minnetlerini sunduğunu belirtti.

96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe 2. Elizabeth’in naaşı; birkaç gün boyunca ülkenin tüm kollarından gelen kitlelerin vedası amacıyla Westminister Salonu’nda tutulmaktaydı. Dün itibarıyla belirlenen cenaze takvimi programı uygulanmaya başlandı. Westminister Abbey Kilisesi’nde düzenlenen cenaze töreniyle birlikte, Kraliçe Elizabeth’in son yolculuğundaki yeni duraklara geçildi. Tören sonrasındaki ilk durak, Hyde Park’ta yer alan Wellington Kemeri oldu. Buraya getirilene kadarki süreçte halkın da izleyebileceği bir rota belirlendi ve bu planla hareket edildi.

Parlamento binasının üzerinde yer alan Big Ben saat kulesinden çanların çalınması da planlar arasındaydı. Ancak sebebi bilinmeyen bir durum oluştu ve Big Ben’deki çanlar çalmadı. Bu nedenle de saat kulesiyle ilgilenenlerle alakalı soruşturma başlatıldı. Çanlarla birlikte planlanan Hyde Park’taki top atışları ise sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildi. Westminister Abbey’deki tören ve cenazenin Hyde Park’a getirilişi sonrasında ise; Kraliçe 2. Elizabeth’in anısına iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Kraliçe II. Elizabeth St. George Şapeline Defnedildi!

Wellington Kemeri’nden çıkan cenaze korteji, defin işleminin tamamlanacağı Windsor kalesine götürüldü. Hanedanlığın ismini de aldıkları Windsor kalesi; 1910’lu yıllardan bu yana İngiliz Kraliyet Ailesi’nin merkezi konumunda. Windsor’a kadar gelen süreci tüm Dünya’nın naklen takip edilmesi sağlandı. BBC aracılığıyla canlı yayınlanan törende, İngiliz Kraliyet Ailesi’nin tüm geleneksel süreçleri yakından görüldü. Ancak Windsor’a gelindikten sonraki periyot; hem İngiltere hem de Dünya’daki hiç kimseyle paylaşılmadı.

Kalenin içerisinde bulunan St. George Şapeli’ne getirilen Kraliçe II. Elizabeth’in cenazesi; aile arasında yapılan bir törenle buraya defnedildi. Ailenin özelinde kalması istenen bu süreç, tamamlanmasının ardından kamuoyuyla kısa bir süre içerisinde paylaşıldı. Kraliçe’nin defnedildiğini belirten Kraliyet Ailesi’nin resmi internet sitesi; kısa bir mesajla durumu tamamen açıklamış oldu. Kraliçe Elizabeth’in, eşi Edinburgh Dükü Phillip’in yanına Kral VI. George Anıt Şapeli’ndeki mezar yerine gömüldüğü belirtildi. Mezar taşında da ELIZABETH II 1926-2022 yazdığı resmi kayıtlara geçirildi.

Britanya ve İngiltere’de uzun bir süredir gündemin tek maddesi konumunda olan Kraliçe’nin cenazesi, 11 günlük sürecin ardından tamamlanmış oldu. Bu sürecin birkaç ay sonrasında ise, Kraliçe Elizabeth’in yerini alan oğlu Kral III. Charles’ın taht giyme töreninin yapılması bekleniyor. En uzun süre tahtta kalan kraliçe olan 2. Elizabeth; oğlunun da bir başka rekora imza atmasına neden oldu. Kral Charles da, en yaşlı taht devralan hükümdar unvanını elde etti.

Exit mobile version