Kanser yüzünden burnunu kaybetti, kolunda yeniden büyüttü

Fransa'da kanser teşhisi konan ve burnunu kaybeden bir kadın, kolunda kendisine nakledilen yeni bir burun büyüttü.

Kanser Habermeydan

Fransa’da yaşayan bir çocuk annesi 50 yaşındaki bir kadın, 2013 yılında sinüs kanseri nedeniyle burnunun bir kısmını aldırmak zorunda kalmış ve  koku duyusunu kaybetmişti. Suratındaki görünüşü nedeni ile toplum içine çıkamaz oldu. Ancak gelişen tıp teknolojisi sayesinde kadın yıllar sonra burnuna da koku alma duyusuna da yeniden sahip oldu.

Edinilen bilgiye göre kanserli kadını tedavi eden doktorlar radyoterapi ve kemoterapi tedavilerinden önce kadının kolundaki kıkırdağın üzerinde 3D yazıcı ile ‘biyomateryal’ madde kullanarak kadın için yapay bir burun ürettiler. 3D yazıcı ile üretilen bu burun, hücrelerin ve kan damarlarının büyüyebilmesi için kadının koluna yerleştirildi. Koldaki derinin yüzdeki gibi ince olması nedeni ile doktorların bu bölgeyi seçtiği belirtiliyor. Ameliyat olan kadın yüzüne nakledilecek burunu operasyon öncesi 2 ay boyunca kolunda taşıdı.

Ameliyat Toulouse Üniversitesinin kulak burun boğaz ve yüz cerrahisi ekipleri ile Claudius Regaud Enstitüsü üyeleri tarafından Toulouse-Oncopole Üniversitesi’nin Kanser Enstitüsünde gerçekleştirildi. Doktorlar “10 günlük hastane ziyareti ve üç haftalık antibiyotik tedavisinin ardından hastanın durumu çok iyi” ifadelerini kullandı.

Cerrah Profesör Agnès Dupret-Bories, kullanılan cihaz hakkında “Dokular, hastanın vücudundaki hücreler tarafından doldurulan biyomateryalin içini doldurdu. Özel yapım bir üç boyutlu yazıcı, biyomateryalin kolonize olabilmesi için önkol derisinin altına yerleştirildi ve iki ay boyunca orada tutuldu” dedi.

Ameliyatının ardından konuşan kadın “Artık bahçemdeki kokuları alabiliyor ve evimi terk edebiliyorum, adeta hayata geri döndüm. Tam bir mucize, biyomataryel yöntemi son çaremdi ve bu süreç boyunca araştırmalarıyla ve çalışmalarıyla bana yardımcı olan doktorlara saygılarımı iletiyorum. Sekiz yıldır kendimi eve kapattım, kendimi toplumdan soyutlamıştım” ifadeleriyle devam etti.

Exit mobile version