Joe Biden 2024 Seçimlerinde Aday Olacak Mı?

ABD Başkanı Joe Biden, 2024'te yapılacak seçimlerde aday olup olmayacağı konusunda sorulan soruları yanıtladı.

biden 1

ABD Başkanı Joe Biden, 8 Kasım’da yapılan ara seçimler hakkında açıklamalar yaptı. Beyaz Saray’da yaptığı basın toplantısıyla gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden; seçim sonuçlarına bağlı olarak 2024’teki başkanlık seçimlerinde aday olup olmayacağına dair gelen soruya da cevap verdi. Başkan Biden; 2024’te adaylığını koyma planını henüz netleştirmediğini, ancak şu an görünen tabloda adaylığa sıcak baktığını kamuoyuna aktardı.

Sonuçları tam anlamıyla netleşmeyen 8 Kasım ara seçimleriyle alakalı görüşlerini basın mensuplarına aktaran Biden; yaşadıkları bu günlerin Amerikan demokrasisi için son derece olumlu olduğunu belirtti. Demokrat Parti’nin adayı olarak başkanlığa seçilen Biden; Cumhuriyetçiler’in beklenen çıkışı yapamadığına da değindi. Basında çokça dile getirilen “kırmızı dalga”nın yaşanmamasının sevindirici olduğunu söyleyen Biden; Cumhuriyetçiler’in beklentilerinin gerisinde kalmasının 2024 seçimleri için de önemli bir referans olacağının altını çizdi.

Kırmızı Dalga Nedir?

Bir süredir “kırmızı dalga” olarak adlandırılan bir akımın hayata geçeceğini uman Cumhuriyetçiler; seçimde şu anda oluşan tabloda beklentilerini karşılayamadılar. Kırmızı dalga tabiri, Cumhuriyetçi Parti’nin renklerinden yola çıkılarak ortaya atıldı. Donald Trump ve birçok Cumhuriyetçi unsurun olması adına çalışmalar yürüttüğü “kırmızı dalga” tabiriyle anılan dominasyon süreci; Demokrat Parti’nin beklenen düşüşü yaşamamasıyla birlikte istediği ivmeyi bulamadı. ABD haritasının bu seçimlerde de neredeyse yarı yarıya kırmızı ve mavi renklerde olması neredeyse kesinleşmiş durumda.

Biden’ın Adaylık Süreci Ne Zaman Netleşecek?

Seçimlerin son ana kadar gelen sonuçlarına dair yorumlar yapan ABD Başkanı Joe Biden; Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nde az farkla da olsa çoğunluğu elde etmeye yakın olduğunu belirtti. Bu nedenle Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi’ndeki lideri Kevin McCarthy’i arayarak tebrik edeceğini de ifade etti. Valilik ve senato seçimlerinde ise birçok eyalette durumun başa baş gittiğine değinen Biden; bu eyaletlerdeki durumun netleşmesi sonrasında ise 2024 seçimlerine dair daha net projeksiyonlar yapılabileceğini ifade etti. Başkanlık seçimleriyle alakalı yeşil ışık yakmasıyla da dikkat çeken Biden; bu konudaki kararını 2023’ün ilk günlerinde vermiş olacağını söyledi.

Başkan Biden’ın ikinci dönem için adaylığını koyup koymayacağı; hem Demokratlar hem de ABD’nin tamamı tarafından merak edilen başlıca konulardan. Kısa bir süre içerisinde 80. yaş gününü kutlayacak olan ABD Başkanı; sağlık problemleri yaşaması durumunda ikinci dönem için kampanya yapmama ve adaylığı başka bir isme devretme yoluna gidebilir. Sorun yaşanmaması ve kamuoyu desteğinin beklenen seviyede gelmesi durumunda ise; Biden’ın bir kez daha seçim sahnesinde olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

2020’deki başkanlık seçimlerinde Biden’ın rakibi olan Donald Trump, 2024’te de aday olacağını duyurmuştu. Ancak eski başkan Trump’ın Cumhuriyetçiler içerisinde de desteğini kaybettiği ve yeni isimlerin öne çıkabileceği konuşulmakta. Özellikle de 8 Kasım seçimlerinde beklentilerini karşılayamayan Cumhuriyetçiler; Trump’ın kırmızı dalgayı kıran başlıca figürlerden biri olduğunu düşünmekte. Her iki siyasetçinin de adaylık durumunun belirsiz oluşu, seçimlerde yeni isimlerin görülme ihtimalini de arttırmakta. ABD halkı, 2024 sürecinde neler yaşanacağını merakla bekliyor.

Exit mobile version