Jean-Luc Godard Hayatını Kaybetti!

Fransız sinemasının ünlü yönetmeni Jean-Luc Godard, 91 yaşında hayata veda etti.

godard1

Fransa‘da sinemanın tarihine yön veren Yeni Dalga akımının öncü yönetmenlerinden Jean-Luc Godard, dün sabah itibarıyla hayata veda etti. Yaptığı filmlerle 60’lar ve 70’lerde sinema sanatını değiştiren isimlerden olan Godard; dönemdaşı olan pek çok sinemacının da örnek aldığı isimlerden olmuştu. Godard’ın ölüm haberinin gelmesiyle birlikte, sinema alanında üretimde bulunan birçok insanın taziye mesajı yayınladığı görüldü. Ünlü yönetmenin ölüm sebebi ise, ölüm haberinin yayılmasından kısa bir süre sonra kamuoyuyla paylaşıldı.

Jean-Luc Godard’ın basın temsilciliği görevini yapan Patrick Jeanneret; Fransız medyasına Godard’ın ölüm haberiyle alakalı detayları paylaştı. Godard’ın yaşı itibarıyla birden çok hastalıktan mustarip olması sebebiyle ölümü kendisinin tercih ettiğini söyleyen Jeanneret; İsviçre’de yaşayan başarılı sinemacının bu konuda hukuki ve tıbbi destek aldığını belirtti. Yaşadığı ve kökenlerinin bulunduğu İsviçre’de yasal olan hekim destekli intihar seçeneğini kullanan Godard’ın; ölümünün ardından bu kararı kendisinin aldığının da duyurulmasını istediği öğrenildi.

Jean-Luc Godard’ın eşi Anne-Marie Mielville de ünlü yönetmenin vefatı hakkında açıklamalarda bulundu. Mielville, 91 yaşındaki sinemacının evinde huzur içinde hayata gözlerini yumduğunu söyledi. Godard’a yakın kaynaklardan da ünlü yönetmenin ölüm tercihi hakkında açıklamalar geldi. Fransız basınıyla paylaşılan detaylarda; yönetmenin hastalıklarının ölümcül bir seviyede olmadığı, kendisini bitkin hissetmesi nedeniyle hayatına son verme isteğinde bulunduğu belirtildi. Kendi kararının kamuoyunda da paylaşılmasını isteyen Jean-Luc Godard; geçmişte de bu görüşlere sahip olmasıyla biliniyordu.

2014’te katıldığı Cannes Film Festivali’nde yaş ile alakalı sorulara verdiği yanıtlar, Godard’ın ölüm hakkındaki görüşlerinin kanıtı niteliğinde oldu. 91 yaşında hayata veda eden Fransız yönetmen; “Eğer çok hastaysam, bir el arabasıyla sürüklenmek gibi bir arzum yok…” sözleriyle acı çekmeden ölüm yoluna sıcak baktığını 8 yıl önceden kamuoyuyla paylaşmıştı. İsviçre’nin Rolle kasabasında yaşayan Jean-Luc Godard; ülkenin izin verdiği hekim destekli intihar yöntemini kullanmakta karar kıldı. Doğduğu ve sinemasının geliştiği Fransa’da ise, bu prosedür için izin verilmemekte.

Jean-Luc Godard Kimdir?

Fransa’nın sinema tarihini 50’li yıllardan itibaren etkilemeye başlayan Jean-Luc Godard; 3 Aralık 1930’da Paris’te dünyaya geldi. Cahiers du cinema (Sinema defterleri) dergisinde yazdığı sinema yazılarıyla Fransa’da adından söz ettiren Godard; sinema teorisiyle alakalı keskin görüşlerini 1954 yılından itibaren perdeye yansıtmaya başladı. A Bout de Souffle filminde kullandığı teknikler ve anlatım diliyle hafızalara kazınan Godard; bu filmle festivallerde ödüller kazandı. Sinema sanatını yapan ve izleyen birçok kişiyi doğrudan etkileyen bu film; Godard’ın uzun yıllar boyunca efsaneleşmesine yol açmıştı.

1965 yılında çektiği Pierrot le fou (Çılgın Pierrot) filmiyle de izleyenlerini hayran bırakan Jean-Luc Godard; A Bout de Souffle’deki etkinin bir benzerini bu filmle de yapar. 1960’ların ortalarından 1970’lere kadar politik filmler çeken Godard; 70’li ve 80’li yıllardan itibaren video ağırlıklı çalışmalar yaptı. Son filmi ise 2018 yılındaki Le livre d’image (İmgeler ve Sözcükler) oldu.

Exit mobile version