Japonya, H3 roketini başarıyla fırlattı

Japonya Uzay Araştırma Ajansı tarafından yapılan açıklamada, H3 roketinin ilk fırlatma denemesinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından gerçekleştirilen ikinci denemenin başarıyla tamamlandığı bildirildi.

h3 roketi habermeydan

Japonya, H3 roketini başarıyla fırlattı.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve Mitsubishi işbirliğiyle geliştirilen H3 roketinin ikinci fırlatma denemesinin başarıyla tamamlandığı açıklandı. Geçtiğimiz yılın ilk denemesinde kendini imha talimatı verilen H3 roketi, geliştirilmiş ateşleme sistemine sahip yeni bir versiyon ile Kagoshima eyaletindeki Tanegashima Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı. Roketin, bir yapay uydu ile iki işlevsel mikro uydunun yörüngeye taşındığı ifade edildi.

H3 roketi, Japonya’nın önceki amiral gemisi taşıyıcı roketi H2A’nın yerini alması ve uzaya daha fazla yük taşıma kapasitesi sunması hedefiyle geliştirildi. Yeni roketin, fırlatma maliyetini önemli ölçüde azaltarak rekabet gücünü artırması bekleniyor. H3, uzaya uydu gönderme gibi çeşitli ticari talepleri karşılamak üzere geniş bir yelpazede kullanılabilir.

İkinci fırlatmanın, kötü hava koşulları nedeniyle planlanan tarihten bir gün ertelendiği belirtildi. İlk deneme, 7 Mart 2023 tarihinde gerçekleşmiş ve roketin ikinci aşama motorunun çalışmaması sebebiyle kendini imha etme talimatı verilmişti.

Exit mobile version