İzlanda’da yanardağ patlaması! Acil durum ilan edildi

İzlanda'nın güneyinde, Reykjanes Körfezi'nde Aralık ayından bu yana dördüncü kez meydana gelen yanardağ patlaması sebebiyle acil durum ilan edildi.

izlanda yanardag habermeydan

İzlanda’da yanardağ patlaması meydana geldi.

Son yanardağ patlaması, İzlanda tarihinde yaşanan en şiddetli patlama olarak belirtilirken, lavlar Grindavik kasabası yakınlarına kadar ilerledi. Ülkenin popüler turistik mekanlarından biri olan Mavi Lagün çevresindeki yerleşimciler de tahliye edildi.

Sivil savunma yetkililerine göre, lav patlaması Cumartesi akşamı saat 20:00’de başladı. Patlama, ülkenin ana uluslararası havaalanının bulunduğu Grindavik’in kuzeybatısını etkilemedi. Jeofizik uzmanı Magnus Tumi Gudmundsson, patlamanın şimdiye kadar yaşanan en şiddetli olduğunu belirtti.

İki lav akıntısı, batıya ve güneye doğru ilerliyor. Güneye doğru ilerleyen akıntının, Grindavik’in doğusundaki savunma duvarlarına ulaştığı kaydedildi. Gudmundsson, lavın denize de ulaşabileceğini ancak bu durumun sadece volkanik aktivitenin yavaşlaması durumunda gerçekleşebileceğini ifade etti.

Norveç Meteoroloji Kurumu’ndan doğal afet uzmanı Einar Bessi Gestsson, lavın deniz suyuyla temas etmesi durumunda tehlikeli gazların açığa çıkabileceğini ve küçük patlamaların meydana gelebileceğini belirtti.

Lav akıntılarının rotası üzerindeki fiber optik kabloların hasar görmüş olabileceği endişesi bulunuyor.

Mavi Lagün çevresindeki 500 ila 600 kişinin tahliye edildiği ve bölgenin ikinci bir emre kadar kapalı kalacağı belirtildi.

Kasabada yaşayan yaklaşık 4 bin kişi, Ocak ayındaki patlamadan sonra tahliye edilmiş ve daha sonra geri dönüşlere izin verilmişti. Ancak birçok kişi geri dönmemeyi tercih etti.

Reykjanes Körfezi’ndeki son yanardağ faaliyeti 800 yıl önce yaşanmış ve on yıllar boyunca devam etmişti.

2021’den bu yana bölgede yedi kez yanardağ patlaması yaşanırken, uzmanlar yeni volkanik dönemin on yıllar hatta yüzyıllar boyunca sürebileceğine inanıyor.

 

 

 

Exit mobile version