İtalya eski Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano vefat etti

Eski İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, 98 yaşında Roma'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Italya eski Cumhurbaskani Giorgio Napolitano vefat etti habermeydan

İtalya eski Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano vefat etti.

22 Eylül Cuma akşamı İtalya eski cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, 98 yaşında Roma’da tedavi gördüğü klinikte vefat etti. 2006-2015 yıllarında Cumhurbaşkanlığı yapan Napolitano’nun bir süredir başkent Roma’da tedavi gördüğü ve durumunun son günlerde kötüleştiği belirtiliyordu. Napolitano’nun ölümünün ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, yayınladığı taziye mesajında, “Ölümü beni derinden üzüyor, Cumhuriyet’in şükran duygularını sunuyorum” ifadesini kullandı.

Başbakan ve faşist İtalya’nın Kardeşleri partisi lider Giorgia Meloni de İtalyan hükümeti adına Napolitano’nun ailesine başsağlığı diledi. Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus da ‘İtalya için kritik zamanlarda doğru ve önemli seçimler yapan kişi’ olarak tanımladığı Napolitano’nun ölüm haberini derin üzüntüyle öğrendiğini belirtti. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de sosyal medya platformundaki paylaşımında, Napolitano’nun vefatı dolayısıyla yas tuttuğunu ifade etti.

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE DESTEK VERİYORDU

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek veren Napolitano, cumhurbaşkanlığı döneminde 16-19 Kasım 2009’da Türkiye’ye dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak resmi ziyaret gerçekleştirmişti. Napolitano, Ankara’daki resmi temasları sırasında, AB’ye o dönem Türkiye’ye karşı verdiği sözleri tutma çağrısı yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Napolitano, 3 günlük Türkiye ziyaretinin son bölümünde İzmir’e geçerek burada Efes antik şehrini ziyaret etmişti. Giorgio Napolitano, 29 Ocak 2014’te iade-i ziyaret gerçekleştiren dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü Roma’da ağırlamıştı.

Napolitano, Gül ile Quirinale Sarayı’ndaki görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’nin AB üyeliğiyle alakalı; “Müzakere kararı tüm AB üyesi ülkelerin devlet başkanları tarafından oybirliğiyle alındı. Bazı önemli Avrupa ülkeleri, bu müzakereleri yavaşlatarak hatta dondurarak olumsuz etkilediler. Bu müzakereler halen neredeyse ilk adımlarında gibi. Türkiye’nin yeri Avrupa’dadır. Avrupa-Akdeniz bölgesinin tamamlayıcı ülkesidir” ve “Bunun zor, dikenli bir yol olduğunu biliyoruz. Çünkü Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB’ye bir devlet statüsünde kabulü durumu zorlaştırmıştır” demişti.

 

Exit mobile version