İstanbul Avrupa’nın Yaşanılabilirlik Listesinde Son Sırada!

İngiltere medyasından Economist'in yaptığı araştırmada, Avrupa'daki Yaşanabilir Şehirler listesinin son sırasında İstanbul yer aldı.

istanbul yasanabilir degil

İngiltere’de yayın yapan Economist’in bünyesindeki Economist Intelligence Unit’in (EIU) yaptığı araştırma; 38 şehir içerisinde yaşanılabilirlik kriterlerini karşılama seviyesi baz alınarak tamamlandı. Yaşanılabilir Şehirler 2022 raporunu oluşturan 38 kent içerisinde; ilk sıra Avusturya’nın başkenti Viyana’nın oldu. Son sıradaysa ülkemizin en önemli şehri hüviyetindeki İstanbul yer aldı. Avrupa şehirlerini kapsayan araştırma içerisinde sonda kalan İstanbul; araştırmayı düzenleyen EIU’nun kriterlerinin birçoğunda sınıfta kaldı.

Economist’ten yayınlanan Yaşanabilir Şehirler 2022 raporu; Avrupa ve Dünya’daki şehirler arasında birçok kriterin yan yana getirildiği bir puanlama sistemiyle sıralamayı belirledi. Listeyi oluşturan kriterler arasında sosyal ve kültürel hayat, eğlence, sağlık hizmetleri, suç oranları, geçim şartları, siyasi istikrar ve altyapı gibi önemli faktörler bulunmakta. Ukrayna şehirlerinin savaş nedeniyle dahil edilmediği bu yılki araştırmada, savaşın bir diğer tarafı olan Rusya’daki şehirlerin de düşüşte olduğu görüldü. Başkent Moskova 71.4., bir önceki başkent St. Petersburg ise 68.2 puan aldı. Düşüşte olmalarına rağmen bu iki şehir de, 57.7 puan alan İstanbul’un önünde yer aldı.

Listenin ilk sırasını 99.1 puanla Viyana aldı. Bir önceki yıla oranla önemli bir düşüş yaşadığı görülen İstanbul hakkında ise; birçok kriterin geriye gitmesi sebep olarak gösterildi. 2010’lu yıllardan itibaren gitgide artan göçmen sayısı ve 2021’den itibaren patlak veren enflasyonun önemli bir etken olduğunu belirten EIU; İstanbul’un bu sebeplerle son sırada kaldığının altını çizdi. Göçmen sorununu Ortadoğu’dan yana yaşayan İstanbul’a oranla daha önde değerlendirilen Doğu Avrupa şehirleri ise; Ukrayna’dan gelen göç ve savaşa yakınlık nedeniyle bu yıl itibarıyla düşüşe geçti.

Doğu Avrupa Krizi Yaşanılabilirlik Oranlarında Da Etkili!

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan göç, ekonomik durgunluk, saldırı ihtimali gibi sebeplerden dolayı etkilenmekte olan Doğu Avrupa kentleri de; tıpkı İstanbul’da olduğu gibi düşüş ivmesi gösteriyor. Polonya’nın başkent Varşova, Macaristan’ın başkenti Budapeşte gibi popüler şehirler; savaşın etkisini araştırmalar sonucuyla da bir kez daha görmüş oldu. Ayrıca EIU’nun düzenlediği raporda Avrupa sınırlarındaki enflasyon yükselişine de değinildi. AB ülkeleri, Rusya’ya yakın ülkeler ve Türkiye’de gün geçtikçe yükselen enflasyon oranlarının; EIU listesinin 2023’teki versiyonunda daha keskin iniş çıkışlar yaratabileceği konuşulmakta.

Yaşanabilir Şehirler 2022 raporunda üst sıralarda konumlanan Batı Avrupa şehirleri ise, henüz enflasyondan yüksek derecede etkilenmemeleri sebebiyle beklenenden daha üstte puanlar aldılar. Göç krizini maksimum seviyede yaşamamaları, sosyal hayatın aktif oluşu ve enflasyon boyutlarının daha alt seviyelerden ilerlemesi de; bu şehirlerin hala iyi bir konumda kalabilmesini sağlıyor.

EIU’nun raporunun küresel kısmında da Viyana’nın zirvede olduğu görülüyor. Avrupa şehirleri içerisindeki önemi tartışılmaz bir konumda olan Viyana; halk nezdinde de maksimum oranda destek görmekte. Avrupa ve ABD şehirlerinin üst sıralarda yer aldığı küresel listede ise, son sıraların tamamını Asya ve Afrika ülkelerinin şehirleri oluşturuyor. Listenin son sırasını, komşu ülke Suriye’nin başkenti Şam aldı. Şam’ın üzerinde ise Nijerya’nın başkenti Lagos ve Libya’nın başkenti Trablus yer alıyor. Son üç sıradaki iki ülkeni yakın dönemde savaş geçirmesi ve yara sarma sürecine girmesi; raporun öncelikli belirtilen hususları arasında.

Exit mobile version