İsrail’de önemli bir gün! Yüksek mahkeme oturumu gerçekleşti
İsrail’deki Yüksek Mahkeme, ülke genelinde büyük protestolara neden olan yargı reformunun ilk aşamasını oluşturan yasa tasarısını görüşmeye başladı. Mahkemede toplam 15 hakim, yargının yetkilerini kısıtlayan bu yasa tasarısına yönelik yapılan itirazları değerlendirecek.
Başbakan Binyamin Netanyahu’nun koalisyonundan Meclis Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu Başkanı Simcha Rothman, mahkemede yargıçların tarafsızlığına dair bir soru sordu. Yüksek Mahkeme Başkanı Esther Hayut ise bu konunun yargıçların statüsüyle değil, kamu çıkarıyla ilgili olduğunu vurguladı. Hayut, hükümeti kimin denetleyeceği konusunda ise meclisin hukuk temsilcisi Yitzhak Bart’a “Hükümeti kim denetlemeli?” sorusunu sordu. Bart ise mahkemenin hükümet kararlarına müdahale etmek için farklı yöntemler kullanmaya devam edebileceğini ifade etti.
Yargı reformunun tasarlayıcılarından olan İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, Yüksek Mahkeme’deki oturumu demokrasiye ve meclisin itibarına zarar verici bir müdahale olarak nitelendirdi. Mahkemenin kararının haftalar sonra açıklanması bekleniyor. İsrail’de tartışmalı yargı reformunun ilk aşamasını oluşturan yasa tasarısı, 24 Temmuz’da mecliste üçüncü kez yapılan oylamada 64 “evet” oyuyla kabul edilmişti. Muhalefet ise meclisi boykot ederek oylamaya katılmamıştı. Bu tasarının kabul edilmesiyle Yüksek Mahkeme, hükümet kararlarına müdahale yetkisini kaybetti. İsrail’in yazılı bir Anayasası bulunmamasına rağmen, Yüksek Mahkeme ülkenin en üst yargı organı olarak görev yapmaktadır.