İsrail polisinden Mescid-i Aksa’ya saldırı!

İsrail polisi, işgal altında olan Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Büyük tepki çeken saldırıya Türkiye'de ses yükseltti.

Israil polisinden Mescidi Aksaya saldiri habermeydan

İsrail polisinden Mescid-i Aksa’ya saldırı!

İsrail zulmü ramazan ayında da sürüyor. İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’da 250 bin kişinin cuma namazına durduğu önceki gün, bir kez daha kan döktü. Filistinlilerin ibadet etmesini engelleyen işgalci güçler, bu sabaha karşı kutsal mabed Mescid-i Aksa’ya bir kez daha baskın düzenledi. Ramazan ayında gerçekleşen baskının ilk işaretleri, Salı akşam saatlerinde verildi. Pesah Bayramı’nı (Hamursuz Bayramı) kutlayan Yahudi yerleşimciler, Mescid-i Aksa’ya girip kurban kesme çağrıları yaptı. Bunun üzerine Filistinliler teravih namazının ardından camiden ayrılmadı.

Mescidin çatısına çıkan İsrail polisi, mabedin camlarından bazılarını kırarak önce içeridekilere ses bombasıyla müdahale etti. Mescid’deki gruptan bazıları havai fişek atarak İsrail polisine direnmeye çalıştı. İsrail polisi, daha sonra Kıble Mescidi’ne girerek içeridekilere ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve kauçuk kaplı mermilerle müdahalede bulundu. Mabeddeki kadınlara bile copla saldıran İsrail polisi, baskında 350’den fazla Filistinlinin gözaltına alındığını açıkladı. Al Jazeera, gözaltına alınanların sayısının 400’ü geçtiğini bildirdi. Gözaltına alınanlar, Doğu Kudüs’teki Atarot polis karakoluna götürüldü.

TÜRKİYE’DEN TEPKİ: LANETLİYORUZ

Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırı ve provokasyonlara ilişkin Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; ”İsrail güvenlik güçlerinin, dün geceden itibaren Harem-i Şerif’in kudsiyetini ve tarihi statükoyu ihlal ederek, Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesini, Kıble Mescidi’ne sığınanlara müdahale etmesini ve çok sayıda Filistinli sivili gözaltına almasını lanetliyoruz. Mübarek Ramazan ayında Mescid-i Aksa’da ibadet edenlere yönelik bu saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez. Başta Gazze olmak üzere şimdiden bölgeye sirayet eden tırmanmadan büyük endişe duyuyoruz. İsrail hükümetinin, bölgede gerilimin daha da tırmanmasına yol açabilecek her türlü tahriki, eylemleri ve saldırıları derhal durdurması gerekmektedir.”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyen İsrail polisine tepki göstererek, “Müslümanlar için kutsal olan Mescid-i Aksa’ya İsrail’in silahlı saldırıda bulunmasını tel’in ediyorum. İsrail Hükümeti, haksız saldırılarına derhal son vermelidir. Mescid-i Aksa’nın statüsünü ve Kudüs’ün Filistin’in başkenti olduğu hakikatini hiçbir saldırı değiştiremez” dedi.

Mescid-i Aksa’ya düzenlenen saldırıya Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da tepki gösterdi. Akar, “İsrail’in, inancını ifade etmekten, uygulamaktan, ibadet etmekten başka duygu ve düşüncesi olmayan insanlara yaptığı eylemi şiddetle kınıyor, lanetliyorum” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version