İsrail hükümeti Al Jazeera kanalını yasaklama kararı aldı

İsrail Meclisi, Al Jazeera kanalının İsrail'de yayın yapmasını engelleyecek yasa tasarısını onayladı.

Israil hukumet Al Jazeera kanalini yasaklama karari aldi1 habermeydan e1712048819658

İsrail hükümeti Al Jazeera kanalını yasaklama kararı aldı.

İsrail Meclisi, İsrail’in ulusal güvenliğine zarar verdiği gerekçesiyle hükümete yabancı basın kuruluşlarını kapatma yetkisi tanıyan ve kamuoyunda “Al Jazeera Tasarısı” diye isimlendirilen tasarıyı onayladı.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun İsrail’de yayın yapmasını engelleyecek yasa tasarısı, dün Merclis’teki ikinci ve üçüncü oylamada kabul edildi. Yasak 45 gün boyunca geçerli olacak ve yenilenebilecek. Yasa ise Temmuz’a dek ya da Gazze’deki büyük çatışmaların sona ermesine dek yürürlükte kalacak. Yabancı gazetecilerin Gazze’ye girişleri yasak olduğu için, Al Jazeera’nın Gazze’de yerleşik muhabirleri savaşı alandan bildiren tek gazeteciler olarak kaldı.

Başbakan Benyamin Netanyahu, Al Jazeera’nın ülkedeki bürosunu kapatmak için “derhal harekete geçeceğini” söyledi.

Al Jazeera’dan yapılan yazılı açıklamada ise, “Netanyahu kanala ve kanal çalışanlarının haklarına karşı yeni yalanlar ve suçlamalar sunmak dışında, Al Jazeera ve basın özgürlüğüne karşı saldırılarını dünyaya meşru gösteremiyor” denildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsrail’in Katar merkezli Al Jazeera kanalının yayınlarını durdurma kararını, “Eğer doğruysa endişe verici bir adım.” şeklinde yorumladı. ABD’li Sözcü, “İsrail’in ne yapıp ne yapmayacağı konusunda sizi onlara yönlendiriyorum fakat eğer (haberler) doğruysa endişe verici bir adım. ABD olarak dünyanın farklı yerlerinde görev yapan gazetecilerin işlerini destekliyoruz ve buna Gazze’deki çatışmaları aktaran basın mensupları da dahil. Dolayısıyla eğer bu haberler doğruysa bu bizi endişelendirir.” yorumunu yaptı.

 

Exit mobile version