İspanyol çiftçiler, Madrid’de yolları felç etti

İspanya'da 6 Şubat'ta başlatılan protesto hareketi çerçevesinde, bugün Madrid'de bir araya gelen binlerce çiftçi, traktörleriyle yolları kapatıp şehirde büyük bir aksaklık yarattı.

ispanyol ciftciler habermeydan

İspanyol çiftçiler, Madrid’de yolları felç etti.

İspanya’da çiftçiler ve hayvan yetiştiricilerinin katıldığı eylem dolayısıyla Madrid kent merkezi, sabahtan itibaren trafiğe kapatıldı.

Sendikalar, uzun süren müzakerelerin ardından çevre yollarında bekleyen traktörlerin kent merkezine girişine izin verildi.

Bağımsızlık Meydanı’nda toplanan binlerce çiftçi, 500’den fazla traktör eşliğinde Tarım, Gıda ve Balıkçılık Bakanlığı binasına doğru yürüdü. Sendikalar, 13 bin, Madrid Valiliği ise 4 bin göstericinin olduğunu bildirdi.

Eylem sırasında çiftçilerle güvenlik görevlileri arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. 5 çiftçi ve 5 polisin yaralandığı olaylarda, 3’ü (2 çiftçi, 1 polis) hastanede tedavi gördü.

Protesto güzergahlarında alkışlarla karşılanan çiftçilerin sendikaları, “seslerini duyurduklarını ve tarihi bir eylem gerçekleştirdiklerini” belirtti. Hükümetin sunduğu 18 maddelik önlem paketine “hayır” diyen çiftçiler, somut adımlar bekleyerek eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.

Katalonya’daki çiftçi dernekleri, 27 ve 28 Şubat’ta Fransa sınırında eylem yapacaklarını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı, 6 Şubat’tan bu yana devam eden eylemlerde 55’ten fazla kişinin gözaltına alındığını ve 3 bin 196 kişiye idari veya para cezası verildiğini bildirdi.

Başbakan Pedro Sanchez ve Tarım, Gıda ve Balıkçılık Bakanı Luis Planas, çiftçilerin barışçıl olduğu sürece haklı olduklarını ve sorunlarına çözüm üretmeye çalıştıklarını belirtti. Ancak çiftçiler, adil ücretlendirme, “haksız rekabeti” önleyici denetim, AB Ortak Tarım Politikası’nda esneklik ve çevreyle bağlantılı 2030 Ajandası’nın değiştirilmesi için somut adımlar talep ediyor.

 

Exit mobile version