İspanya Başbakanı Sanchez’den Trump’a tarihten örneklerle cevap…
Pedro Sanchez, başkent Madrid’deki Başbakanlık konutu Moncloa Sarayı’nda basına kapalı ve soru almadan yaptığı açıklamada, İran’a yönelik saldırılar sonrası artan gerilimi değerlendirdi.
Yaklaşık 15 dakika süren konuşmasında ABD Başkanı Donald Trump’ın adını doğrudan anmayan Sanchez, İspanya’nın tutumunun net olduğunu belirterek, “Ukrayna ve Gazze’de olduğu gibi uluslararası hukukun ihlaline hayır diyoruz. Dünyadaki sorunlar bombalarla çözülemez. Geçmişin hataları tekrarlanmamalı. Bizim pozisyonumuzun özeti savaşa hayırdır” dedi.
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından sürecin nereye evrileceğinin belirsiz olduğunu kaydeden Sanchez, “Saldırıyı gerçekleştirenlerin dahi nihai hedeflerinin ne olduğu net değil” ifadelerini kullandı. Uzun sürebilecek, bölge geneline ve başka ülkelere yayılabilecek, küresel ekonomik sonuçlar doğurabilecek bir savaş riskine dikkat çekti.
“Tarihten ders almalıyız”
Birinci Dünya Savaşı ile 2003’te başlayan Irak Savaşı’nı örnek gösteren Sanchez, “23 yıl önce kitle imha silahlarını ortadan kaldırma iddiasıyla başlatılan savaş; daha fazla terör, göç dalgası ve hayat pahalılığı üretti. Dünya daha güvensiz, yaşam koşulları daha zor hale geldi” değerlendirmesinde bulundu.
“Tarihten ders almalıyız. Milyonlarca insanın hayatıyla Rus ruleti oynayamayız” diyen Sanchez, İspanya’nın uluslararası hukuktan ve barıştan yana tavrının Ayetullah rejimine destek anlamına gelmediğini vurguladı. Çözümün diplomasi ve siyasi diyalogdan geçtiğini belirten Sanchez, liderleri temkinli davranmaya çağırdı.
Saldırıların istikrar mı yoksa daha fazla istikrarsızlık mı getireceğinin sorgulanması gerektiğini ifade eden İspanya Başbakanı, “Maaşlar artmayacak, çevre sorunları çözülmeyecek. Petrol ve gaz fiyatları yükselecek. Biz siyasetçiler insanların sorunlarını çözmek için buradayız, onları ağırlaştırmak için değil” dedi.
Sanchez, İspanya’nın NATO, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in tam üyesi olduğunu hatırlatarak, Orta Doğu’da tüm ülkeler ve AB müttefikleriyle diyaloğu sürdürmeye devam edeceklerini söyledi.
“Gelecek henüz yazılmadı”
Gerekli görülmesi halinde dar gelirli haneler ve şirketler için ekonomik destek adımları atabileceklerini belirten Sanchez, ülkesinin mali kapasitesine güvendiklerini ifade etti. “Zorlukların farkındayız ancak gelecek henüz yazılmadı. İnsanlık savaşın sefaletini de Ayetullah rejimini de geride bırakabilir. Daha fazla barış, daha fazla ilerleme demektir” dedi.
İran ve Körfez ülkelerindeki İspanyol vatandaşlarının tahliyesinin sürdüğünü aktaran Sanchez, hava sahalarının kapalı olması nedeniyle sürecin hassas ilerlediğini belirterek, “Vatandaşlarımızı koruyacak ve ülkemize getireceğiz” diye konuştu. Ayrıca Filistin ve Ukrayna’nın gündemden düşmemesi için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
Trump’tan üs eleştirisi
ABD Başkanı Donald Trump, 3 Mart’ta Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile Oval Ofis’te yaptığı görüşmede, İran’a yönelik saldırılarda İspanya’nın Endülüs bölgesindeki Sevilla ve Cadiz kentlerinde bulunan Moron Hava Üssü ve Rota Deniz Üssü’ndeki ABD unsurlarının kullanımına izin vermediğini öne sürerek Madrid yönetimini eleştirmişti.
Trump, İspanya’nın üslerin kullanımını engelleyemeyeceğini savunmuş ve ülkenin ekonomik durumuna ilişkin sert ifadeler kullanmıştı.














