İskoçya’da Müslüman başbakan!

İskoçya’da Müslüman başbakan seçildi. Nicole Sturgeon’un istifasının ardından İskoçya Ulusal Partisi’nin (SNP) yeni lideri Hamza Yusuf seçildi.

iskocya habermeydan

İskoçya’da Müslüman başbakan seçildi.

İktidardaki İskoçya Ulusal Partisi’nin önde gelen isimlerinden olan Yusuf, daha önce adalet bakanı ve sağlık ve sosyal hizmet başkanı olarak görev alıyordu. İkinci turda parti üyelerinin oylarının yüzde 52’sini alan Yusuf için bugün İskoçya Parlamentosu’nda oylama yapılacak. Yusuf’un İskoçya’nın yeni başbakanı olması bekleniyor.

Güney Asyalı göçmen ebeveynlerin çocuğu olan Yusuf, 37 yaşında İskoçya’nın ilk beyaz olmayan ve Müslüman başbakanı oldu. Babası Pakistanlı, annesi Kenyalı olan Yusuf, geçmişte sık sık ırkçılıkla karşı karşıya kaldığını ifade etmişti. Yusuf, “İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı olarak hizmet etmek hayatımın en büyük ayrıcalığı ve onuru olacaktır. Bu, ailemin en çılgın hayallerinin ötesinde” dedi. Yusuf ‘dünyanın en şanslı erkeği’ olduğunu da belirtti. İskoçya’nın bağımsızlığa her zamankinden de fazla ihtiyaç duyduğunu ifade eden Yusuf, Birleşik Krallık’tan ayrılmaya karşı çıkanları da bağımsızlığa ikna edeceğini söyledi.

Geçtiğimiz ay görevi bırakan Sturgeon, 2014’te İskoçya Başbakanı seçilmişti. Sturgeon, 8 senenin sonunda ülkenin en uzun süre görevde kalan başbakanı olmuştu.

Exit mobile version