İran’dan hürmüz boğazı için sert uyarı

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı'ndaki deniz trafiğine ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada, farklı ülkeler veya uluslararası kurumlar tarafından önerilen alternatif geçiş güzergâhlarının geçerli olmadığı belirtilerek, güvenli seyir için yalnızca İran'ın belirlediği rotaların kullanılabileceği ifade edildi.

hurmuz habermeydan

İran'dan hürmüz boğazı için sert uyarı...

İran’dan hürmüz boğazı için sert uyarı…

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı’ndan gemi geçişleri için bazı ülke ve kurumlar tarafından duyurulan alternatif güzergâhlara tepki göstererek, güvenli geçişin yalnızca İran’ın belirlediği rotalar üzerinden yapılabileceğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, İran’a herhangi bir bildirimde bulunulmadan ve koordinasyon sağlanmadan yeni geçiş rotalarının ilan edildiği belirtilerek, “Hürmüz Boğazı’ndan güvenli geçiş yalnızca İran tarafından açıklanan rotalar üzerinden mümkündür. Açıklanan yeni rota kabul edilemez ve son derece tehlikelidir.” ifadelerine yer verildi.

Devrim Muhafızları, İran’ın belirlediği güzergâhlar dışında yapılacak geçişlerin yasak olduğunu vurgulayarak, tüm gemilerin belirlenen rotalara uyması gerektiğini bildirdi. Açıklamada ayrıca, Hürmüz Boğazı’ndan geçecek gemilerin Devrim Muhafızları Donanması ile 16’ncı kanal üzerinden koordinasyon kurmasının zorunlu olduğu belirtilirken, kurallara uymayan gemilere gerekli yaptırımların uygulanacağı kaydedildi.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Hürmüz Boğazı’nda ticari gemi trafiğinin durmasının ardından Körfez’de mahsur kalan 11 binden fazla denizcinin tahliyesi için çalışma başlatmıştı. IMO, bu kapsamda gemi geçişlerinin sürdürülebilmesi amacıyla iki geçici rota duyurmuştu.

Exit mobile version