İran’daki Kıyafet Cinayetine Karşı Protestolar Sürüyor: 3 Kişi Öldü!

İran'da geçtiğimiz günlerde Mahsa Emini adlı genç kadının kıyafeti sebebiyle öldürülmesi, tüm ülkede isyanların başlamasına yol açtı.

iran1

Birkaç gün önce İran’dan gelen bir haber, tüm Dünya‘da adeta kan dondurucu bir gelişme olarak görüldü. 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin “kıyafet kuralları” sebep gösterilerek gözaltına alınması ve sonrasında darp edilerek öldürülmesi; İran’da toplumsal infial yarattı. Ülkenin birçok şehrinde eylemler düzenlenirken, ülkede yaşayan kadınların büyük bir çoğunluğu da bu protestolara öncülük etti. İran’daki kaynaklardan açıklanan rakamlara göre, protestolar esnasında 3 kişinin öldüğü öğrenildi.

İran basınında çıkan haberlerde, Kürdistan Eyaleti Valisi İsmail Zaleikuşa’nın açıklamaları gündeme damga vurdu. Zaleikuşa’nın beyanında, olaylarda 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ölenlerden ikisinin silahla öldürüldüğünün tespit edildiğini söyleyen Zaleikuşa; bir kişinin ölüm nedeninin ise henüz tespit edilemediğini aktardı. İran Devleti’ne yakın basından çıktığı tespit edilen bu haberin ardından; İran rejimine muhalif medyadan birçok haber de ülkemiz medyasında yankı buldu. Muhalif medyadaki haberlerde, 5 kişinin öldüğü ve 10 kişinin yaralandığı açıklandı.

Mahsa Emini İçin Yapılan Gösteriler Büyüyor!

Mahsa Emini’nin yaşadığı şiddet ve katledilmesi sonrasında ortaya çıkan tepki, İran’ın tüm sokaklarına yayılmış durumda. İran’ın resmi haber ajansı IRNA’dan yayımlanan haberde; protestonun tüm ülkede devam ettiği ve gün geçtikçe büyüdüğü görüldü. Başkent Tahran başta olmak üzere; Kürdistan, Batı Azerbaycan, Kirmanşah, Elburz, Gilan, Razavi Horasan, Yezd, Hürremabad, Senendec, Urumiye, Meşhed, Kirman, Mahabad, Divandere ve Bukan şehirlerinde yapılan eylemlere yüz binlerce insan katıldı. Eylemin merkezi konumundaki Tahran’da ise, şehrin en önemli lokasyonlarında eylemlerin kesintisiz bir şekilde sürdüğü tespit edildi.

Tahran’ın ve diğer büyük şehirlerin kalabalık bölgelerinde protestoların devam ettiğini aktaran IRNA; her eylemde binlerce insanın bulunduğunu da teyit etti. Polisin göz yaşartıcı gazlarla müdahale ettiği eylemlerde, göstericilerin de çöp konteynırlarını yaktığı ve barikat kurduğu gözlemlendi. Sosyal medyada ortaya çıkan görüntülerde ise; İran emniyet güçlerinin plastik mermiyle ateş etmeye başladığı ve güvenliğin bu şekilde sağlanmaya çalışıldığı görülmekte. Göstericilerin “Diktatöre ölüm!” ve “Kız kardeşimi öldüreni ben de öldüreceğim!” sözleriyle olayı ve düzeni eleştirdiği; sosyal medya kaynaklarıyla birlikte tüm Dünya’ya yayıldı. Eylemlere katılanlar, sonuç alınana kadar evlerine dönmek istemediğini belirtiyor.

İrşad Devriyeleri’ne Soruşturma Açılmadı!

13 Eylül’de Tahran’da yaşanan Mahsa Emini olayının sorumluları olan İrşad devriyeleri ise; olayların ölümle sonuçlanmasına rağmen hiçbir soruşturmadan geçmedi. Bu sebeple de toplumun tepkisi gitgide artmakta. Ahlak polisi uygulaması ve şeriat yanlısı tüm baskılardan kurtulmak isteyen göstericiler; son dönemde pek çok kez bu yönde eylemler düzenledi. Ancak bunların büyük bir çoğunluğu devlet tarafından bastırıldı. Mahsa Emini’nin ölümüyle sonuçlanan olayda ise; eylemlerin boyutunun gün geçtikçe büyüdüğü ve bu durumun sonuçsuz kalmayacağı tahmin ediliyor.

Başörtüsü kurallarına uymaması sebebiyle gözaltına alınan Mahsa Emini; gözaltı sürecinin ardından darp edilmesi sonucunda komaya girdi ve 16 Eylül’de yaşamını yitirdi. Bu durumun ardından devlet yetkililerinin hiçbir tedbir almaması ve soruşturma başlatılmaması; ülkedeki baskı rejiminin vatandaşlardaki tepkisini katbekat arttırdı. İran’da yaşayan kadın ve erkekler, sosyal medya hesaplarında saçlarını kestiği görüntüler paylaşmakta. Tepkinin halk özelinde yaygınlaşması kaçınılmaz olarak yorumlanıyor. İran’daki eylemlerin etkili olup olmayacağı ise henüz belirsizliğini koruyor.

Exit mobile version