İran’da zorunlu başörtüsü yasası kaldırılacak mı?

İran’da başörtüsünü düzgün takmadığı sebep gösterilerek gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitiren 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümüyle patlak veren protestolar tüm baskılara karşın devam ederken, Tahran’dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

iran basortusu yasasi habermeydan

İran, iki buçuk aydan fazladır süren protestoların üzerine çok dikkat çeken bir geri adım sinyali geldi.

 

Başörtüsünü düzgün takmadığı sebep gösterilerek 13 Eylül’de başkent Tahran’da gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de gözaltında yaşamını yitirmesi, ülkede son senelerin en büyük protestolarının patlak vermesine sebep olmuştu. Aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu onlarca kişinin yaşamını yitirdiği şiddetli protestolar ülkenin birçok yerinde hız kesmeden devam ederken, İran İslam Cumhuriyeti’nden mühim bir açıklama yapıldı.

İran Başsavcısı Muhammed Caferi Muntazeri, tepkilerin hedefindeki ahlak polis gücü İrşad’ın kapatıldığını ve ülkede tüm kadınlara yönelik yıllardır uygulanan başörtüsü zorunluluğunun incelendiğini açıkladı. Muntazeri, “Hem meclis hem de yargı erki konuyla ilgili yasaların değişip değişmemesi gerektiği sorusu üzerine çalışma yürütüyor” dedi.

Muntazeri, incelemeden sorumlu ekiplerin sonuçları bir iki hafta içinde değerlendireceğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de, dün televizyonda yaptığı açıklamasında “Anayasanın uygulanmasıyla ilgili bazı yöntemler esnetilebilir” diyerek başörtüsü yasağının kalkabileceği ya da gevşetilebileceğinin sinyalini verdi.

Diğer taraftan aşırı muhafazakarların kontrolündeki iki kurumda, böyle bir adım atılmasının zor olduğu görüşü de mevcut.

İran’da haftalardır devam eden gösterilerde ilk defa kadınların öncü konumda olması dikkat çekiyor. Birçok kadın, başörtülerini çıkararak ve yakarak hükümetin başörtüsü zorunluluğuna karşı koyuyor.

İran’da 1979’daki İslam Devrimi’nden 4 sene sonra, 1983’te başörtüsü takmak tüm kadınlar için zorunlu hale getirilmişti. Başörtüsü zorunluluğu ülkede uzun süredir iktidarı bölüşen muhafazakar ve reformcu kesim arasında tartışmalara sebep oluyor.

Reformcu partiler, protestoların patlak verdiği Eylül ayında başörtüsü yasağının hafifletilmesi çağrısı yapmış, muhafazakar Cumhurbaşkanı Reisi ise başörtüsünün savunulması için halkı seferberliğe davet etmişti.

Exit mobile version