İran’da göstericiler Humeyni’nin doğduğu evi ateşe verdi

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesi ile başlayan gösteriler her geçen gün daha da şiddetleniyor. Protestocular İran'daki rejimin ilk dini lideri Ayetullah Humeyni'nin müzeye çevrilen evini ateşe verdi.

Iran Protestolari Habermeydan

22 yaşındaki Mahsa Amini’nin İran ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesiyle başlayan gösteriler üçüncü ayında da devam ediyor. Ülkedeki sokak gösterileri, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında her geçen gün daha da şiddetleniyor. Sivil toplum kuruluşları ve çeşitli haber kaynaklarından öğrenilen bilgilere göre şu ana kadar 300’den fazla göstericinin hayatını kaybettiği binlerce kişinin de tutuklandığı bildiriliyor.  İran İnsan Hakları Kurumu (IHR), gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 342’ye yükseldiğini açıklarken, hakkında idam kararı verilen tutuklu sayısının da 5’e çıktığını duyurdu.

Protestocular Humeyni’nin doğduğu şehir olan Humeyn’de müzeye çevrilen evini ateşe verdiler. Göstericilerin ülkedeki dini liderler aleyhine de sloganlar attığı görülüyor. Tahran’daki protestolarda göstericilerin “Bu yıl kan yılı ve Hamaney devrilecek” sloganları attığı bildiriliyor. Fars haber ajansı ise perşembe günkü gösterilerde 5 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini bildirdi. İran yönetimi ise protestolardan dış güçleri, özellikle ABD ve İsrail’i sorumlu tutuyor.

Exit mobile version