İran-İsrail gerilimi artıyor! İran İsrail’e İHA saldırısı başlattı

İsrail ordusu, İran'ın İHA’larla saldırı başlattığını açıkladı.

Iran Israile IHA saldirisi baslatti habermeydan

İran-İsrail gerilimi artıyor! İran İsrail’e İHA saldırısı başlattı.

İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, “Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail ordusu, İran’ın, insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlattığını, İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin İHA’ları izlediğini duyurdu.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı basın açıklamasında, İran’dan havalanan onlarca İHA’nın İsrail’e doğru ilerlediğini duyurdu. İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin İsrail’e ulaşması saatler sürebilecek İHA’ları takip ettiğini belirten Hagari, ülke genelinde GPS sisteminde bozulmalar yaşanabileceğini aktardı. Hagari, İsrail’deki saldırı alarmlarının İHA’ların ancak hedeflere yöneldiğinde çalacağını belirterek, İHA’ları bir an önce önlemeye çalışacaklarını belirtti.

İran devlet televizyonunun haberinde, “Devrim Muhafızları Ordusu, işgal altındaki bölgelerdeki hedeflere yönelik insansız hava aracı operasyonu birkaç dakika önce başladı” ifadelerine yer verildi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da İsrail’e saldırı konusunda ABD’ye gerekli uyarıyı yaptıklarını belirtti. Abdullahiyan, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Belçika, Hollanda ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden mevkidaşlarıyla görüştüğünü duyurdu. Abdullahiyan, “İsrail rejiminin İran’ın Şam’daki büyükelçilik binasına düzenlediği terör saldırısı ve uluslararası hukukun ve Viyana Sözleşmelerinin ihlalleri gündeme geldi. Ülkemizin pozisyonlarını anlattım. ABD’ye gerekli uyarının yapıldığını vurguladım” dedi.

İsrail ne dedi?

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise “İran, topraklarından bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran’a saldıracağız.” açıklamasını yapmıştı. Bazı ülkeler, bölgede tırmanan gerilim üzerine vatandaşlarına İran ve İsrail’e seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulunmuştu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İran’dan olası saldırı tehdidine karşı ABD öncülüğündeki ortaklarının ülkesine askeri destekte bulunduğunu söyledi. Gallant, yaptığı açıklamada, İran ve vekillerinin, İsrail’e yönelik muhtemel saldırı planını yakından izlediklerini belirtti. İsrail vatandaşlarını korumak için gerekli tüm tedbirleri alacaklarına dikkati çeken Gallant, “Son günlerde savunma ve saldırı mekanizmamızı güçlendirdik. İsrail bünyesinde ve ABD öncülüğündeki ortaklarımızla birlikte karada, havada, denizde ve istihbarat teşkilatımıza yeni yetenekler ekledik.” diye konuştu. Gallant, İran’dan saldırı düzenlenmesi durumunda karşılık vereceklerini sözlerine ekledi.

Exit mobile version