İran, ‘Fettah’ adlı ilk hipersonik balistik füzesini duyurdu

İran, bin 400 kilometre menzile sahip olan 'Fettah' adlı ilk hipersonik balistik füzesini tanıttı.

balistik habermeydan

İran, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Devrim Muhafızları Komutanları’nın katıldığı resmi bir törenle, başkent Tahran’da üretilen ilk hipersonik balistik füzesini tanıttı. “Fettah” adı verilen bu füze, bin 400 kilometre menzile sahip olup saatte 15 bin kilometreden daha hızlı bir hıza ulaşabiliyor.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, törende yaptığı konuşmada, “Bugün tehditlere karşı caydırıcı bir güce sahip olduk. Savunma ve askeri sanayi alanında artık bağımsız bir ülkeyiz” ifadelerini kullandı. Reisi, İran-Irak savaşında başkent Tahran’ın Irak güçleri tarafından bombalandığını hatırlatarak, savunma ve füze sanayinde önemli çalışmalar yapıldığını ve İran’ın askeri teknolojide millileştiğini vurguladı.

Törende konuşan Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, İran’ın dünyada hipersonik füzelere sahip olan dört ülke arasında yer aldığını belirtti ve “Fettah füzesi hiçbir füze tarafından yok edilemez” dedi.

İran, 10 Kasım 2022 tarihinde sekiz kat ses hızından daha hızlı hipersonik balistik füze geliştirdiğini duyurmuştu. Hipersonik olarak adlandırılan bu füzeler, hava savunma sistemleri tarafından engellenemeyen en az beş kat daha hızlı bir şekilde ilerliyor. ABD, Çin ve Rusya’nın hipersonik füzelere sahip olduğu bilinirken, Kuzey Kore de geçtiğimiz yıl hipersonik füze denemesi gerçekleştirdiğini duyurdu.

Exit mobile version