İngiltere’nin Yeni Başbakanı Liz Truss Göreve Başladı!

Boris Johnson'ın istifasıyla birlikte açılan boşluğu Liz Truss doldurdu. İngiltere'nin yeni başbakanı ilk açıklamalarını yaptı.

truss01

İngiltere‘de yaşanan hükûmet skandalı, geçtiğimiz aylarda Boris Johnson’ın istifasına dek süregelen bir süreç yaşanmasına neden olmuştu. Başbakan Johnson’ın ayrılışı sonrasında ise, mecliste çoğunluğun sahibi olan Muhafazakar Parti’de lider arayışları başladı. Genel başkanlık ve başbakanlık koltuğuna oturacak ismi belirleme sürecine giren Muhafazakar Parti yetkilileri; parti içerisinde yapılan seçimle birlikte 1 numaralı koltuğa oturacak ismi belirlemiş oldu. Rishi Sunak’ı geride bırakan Liz Truss; ülkenin yeni başbakanı oldu.

Dün itibarıyla görevi resmen Boris Johnson’dan devralan Liz Truss; Kraliçe 2. Elizabeth’ten de hükûmet kurma yetkisini aldı. Kraliçe’yle yapılan görüşme sonrasında Başbakanlık Konutu’na gelen Liz Truss; Başbakan sıfatıyla ilk defa basın mensupları önüne çıktı. Downing Street 10 lokasyonuyla bilinen Başbakanlık Konutu’nun önünde yapılan basın toplantısında; Truss’ın yeni dönemde yapacaklarına dair merak edilenler soruldu. Truss; ülkesi için kritik bir dönemde dümenin başına geçmekten dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın etkileri, pandemide yaşanan sorunlar ve ekonomik problemler gibi temel meseleleri çözmek için aceleci olacaklarını söyleyen Truss; İngiltere’yi geride tutan bu problemleri yok etmek istediklerini dile getirdi. İngiltere’yi diğer ülkelerin önünde konumlayan unsurların özgürlük, girişim ve tarafsızlığa olan temel inanç olduğunun altını çizen Liz Truss; yeni dönemde de bu unsurları öne çıkarmaya özen göstereceklerini aktardı. Aile üzerindeki ekonomik yükleri azaltacak çalışmalarla göreve başlayacaklarını söyleyen Truss; özellikle de kış döneminde yaşanacak sıkıntılar için önlemler alınacağını da belirtti.

Liz Truss: Ekonomiyi Büyütmek İçin Cesur Bir Planım Var!

İlk olarak ekonomik problemleri çözmek için çalışmalar yapacaklarını belirten İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss; cesur bir planla halkın huzuruna çıkacaklarını dile getirdi. Vergilerin azaltılması ve birtakım reformların odakta olduğu bir sistem geliştirdiklerini söyleyen Truss; bu sistemde sıkı çalışmayı ödüllendirmek ve iş odaklı büyüme sistemini geliştirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Göreve gelindiği andan itibaren üç önceliği olduğunu söyleyen Truss; ekonomik planın bunlardan ilki olduğuna da değindi.

Başbakan Truss; ikinci önceliğinin Vladimir Putin’in Ukrayna’ya ilan ettiği savaş nedeniyle oluşan enerji krizi olduğunu da aktardı. Yaşanan bu krizin vatandaşa yansımaması için ellerinden geleni yapacaklarının sözünü veren Truss; gelecekteki enerji arzını güven altına almak için ilk çalışmaların bu hafta itibarıyla başlayacağını ifade etti. Rusya’nın enerji akışını kesme tehditleri sonrasında önlem alma planının hızlandırıldığını da belirten Başbakan; halkın hasar görmeyeceği senaryoları uygulamaya koyacağının sözünü verdi.

Üçüncü öncelik olarak değinilen husus ise, İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) oldu. Doktor randevularının ve NHS hizmetlerinin çok geciktiğinin farkında olduklarını söyleyen Liz Truss; en kısa sürede NHS’ye ulaşmanın çok daha kolay olacağı planlar açıklayacaklarını belirtti. İngiltere’nin geçmişte de zor anlar yaşadığını ve parlak işler yapan insanlar tarafından bu sorunların kolayca aşıldığını ifade eden Truss; bu fırtınanın atlatılacağına ve ekonominin yeniden inşasına inancının tam olduğunu açıkladı.

7 Temmuz’da Muhafazakar Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevlerini bırakan Boris Johnson, yasalar gereğince görevini düne kadar sürdürmüştü. “Benden buraya kadar millet.” sözleriyle veda eden Johnson, her iki görevini de  Muhafazakar Parti’nin yeni genel başkanı Liz Truss’a devretti. 81326 oyla başkanlığa gelen Truss, Muhafazakar Parti’nin yeni hükûmetini kurma yetkisini elde etti.

Exit mobile version