İngiltere’deki Enerji Krizi Publara Vurdu!

İngiliz bira fabrikaları, enerji zamları nedeniyle pubların kapanmaya gitme ihtimali bulunduğunu söyledi.

pub1

İngiltere ve bünyesinde bulunduğu Birleşik Krallık’ta bir süredir enerjiye ulaşım zorlaştı. Ukrayna – Rusya savaşıyla birlikte yükselen doğalgaz fiyatları, elektrik enerjisine de doğrudan etki etti. Bu nedenle yüzde 300’e varan zamlarla karşılaşan pub sahiplerinin bir kısmı, işletmelerini kapatmayı düşünmekte. Ülkenin en büyük altı bira fabrikasının yöneticilerinden alınan bu bilgiler; İngiltere‘nin folklorik kültürünün bir parçası olan publar için bir şeyler yapılması gerektiğini gösteriyor. Bira fabrikalarının yöneticileri de, hükûmetin konuya acilen müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

İngiliz basınının yaptığı araştırmayla ortaya çıkan bu durum; publar özelinde de tasdik edildi. İngiltere’deki birçok pub sahibi, işletmelerinin elektrik giderlerinin 3 katına yükseldiğini ve bu durumun elde ettikleri kârı bitirdiğini dile getiriyor. Enerji krizi sonrasında hükûmet cephesinin hiçbir destekte bulunmadığını söyleyen İngiliz pub sahipleri; bir süre daha bu durumun devam etmesinin kendileri için sonun başlangıcı olacağını belirtiyorlar. Geri dönüşü olmayan zararlardan kaçınmak istediklerini aktaran pub sahipleri; bira fabrikalarından aldıkları desteklerin de kendilerine hayatta kalmak için gerekli zemini oluşturamadığını ifade etti.

Birleşik Krallık Bira ve Pub Derneği’nin (BBPA) yaptığı açık çağrıyla somut hale gelen destek talebi; hükûmet yetkililerine ulaştırılmak üzere yazılı hale getirildi ve ülkenin resmi yayın organlarına sunuldu. Bira ve pub sektöründeki altı şirketin de yönetim kurulunda bulunduğu dernek; işletmeler için enerji fiyatlarında üst sınır konulması gerektiğini ve pubların faturalar nedeniyle oluşan borçlarına binaen bir destek paketi oluşturulması gerektiğini açıkladı. Hükûmete sunulan açık mektupta imzası olan firmalar arasında; JW Lees, Carlsberg Marston’s, Admiral Taverns, Drake & Morgan, Greene King ve St Austell Brewery gibi önemli oluşumlar da bulunmakta.

İngiltere ve Galler’de Pub Kapanma Oranı Rekor Seviyede!

Birleşik Krallık Bira ve Pub Derneği’nin yaptığı açıklamayla birlikte, konu hakkında İngiliz toplumunda da büyük bir tepki olduğu gözlemlendi. Geçtiğimiz günlerde yapılan araştırmalarda da, BBPA’in yaptığı açıklamanın doğruluğu adeta tescillendi. 2022 Haziran ayı itibarıyla ülkedeki pub sayısının 39 bin 990 seviyesine gerilediği görüldü. Ukrayna – Rusya Savaşı ve pandeminin getirdiği zor koşullar nedeniyle; ülkedeki pub sayısının %10-15 civarında düştüğü ve kapanmaların yoğunlaştığı da bu araştırmayla ortaya çıktı.

İngiltere’nin Essex bölgesinde pub işletmeciliği yapan Simon Cleary’le konuşan İngiliz basını; pubların üzerine gaz ve elektrik maliyetleri nedeniyle büyük bir yük bindiğini birinci ağızdan doğrulamış oldu. Hükûmet müdahalesinin şart olduğu bir konuma sürüklendiklerini söyleyen Cleary, aksi halde çok daha fazla kapanma yaşanacağını da basın mensuplarına aktardı. Pub sektörünün önemli isimlerinden gelen yorumlarda da; kira bedellerinden çok daha fazla tutan enerji bedellerinin mantık dışı olduğunun altı çizilmekte.

Birleşik Krallık hükûmetinin İş, Enerji ve Sanayi Bakanlığı; enerji fiyatlarını ve küresel nedenlerle olan zamları kontrol edemeyeceğini söylemekte. Hizmet sektörüne yalnızca ek destekler yapabilecek paketler hazırlayabileceklerini söyleyen bakanlık yetkilileri; fiyat müdahalesinin şu an için imkansız bir konumda olduğunu belirtti. Bira üretiminde kullanılan karbondioksit fiyatlarına dahi yansıyan bu süreç; İngiltere’nin turistik ve folklorik değerlerinden olan publar için zorlu sürecin bir süre daha devam edeceğini göstermekte.

Exit mobile version