İngiltere’de Okullara Cep Telefonu Yasağı Yolda!

İngiltere'de derslerin verimliliğinde yaşanan düşüş sebebiyle öğrencilere cep telefonu yasağı getirilmesi gündemde.

telefon 1

İngiltere’de hükümetin aldığı yeni karara göre, ilköğretim seviyesindeki öğrencilerin okullara cep telefonuyla gitmesi yasaklanıyor. Teneffüs aralarında dahi cep telefonu kullanımını yasaklayan yeni düzenlemede, öğrencilerin okuldan aldığı verimin artışının ana sebep olduğu belirtiliyor. Okullarda yapılan pilot uygulamalarda da cep telefonu kullanmayan öğrencilerin daha verimli çalıştığını aktaran hükümet yetkilileri, alınan kararla birlikte tüm okullarda aynı uygulamanın geçerli kılınacağını belirtti.

Eğitim Bakanlığı’nın hükümet kararından sonra yaptığı açıklamada, 12 yaş ve üzeri çocukların yüzde 97’sinin cep telefonu kullandığını ve bu durumun öğrencilerde dikkat dağınıklığına yol açtığı ifade edildi. Bu sebeple telefonların okullardan kaldırılması kararı alındığını söyleyen bakanlık, bu kararla birlikte çocukların algılama kapasitesinin yükseleceğini ve verilen eğitimin veriminin de yükseleceğini kamuoyuyla paylaştı. Alınan bu kararın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından önerildiğini ve hükümet nezdinde kabul gördüğünü paylaşan bakanlık yetkilileri, hükümetin de benzer bir görüşte olduğunu dile getirdi.

UNESCO’nun yaptığı incelemelerde, küçük yaşta cep telefonu kullanımının sanal zorbalık ve ders kesintilerine neden olduğu açıkça belirtilmişti. Bu yöndeki araştırmalarından benzer sonuçlar elde eden ve ders verimliliğinin düştüğünü tespit eden İngiltere Eğitim Bakanlığı, cep telefonlarıyla ilgili önerisini hükümetin onayına sundu ve yürürlüğe konulması için geçer oyu almayı başardı. Okul müdürlerinin de bu uygulama konusunda destek alacaklarını vurgulayan bakanlık, eğitim alan çocukların cep telefonlarını okula getirmemesi veya okul girişlerinde oluşturulacak telefon dolaplarına teslim etmesi yönünde uygulamalar geliştirileceğini duyurdu.

İngiltere Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, ailelerin yüzde 44’ünün de çocuklarının cep telefonunda geçirdiği vakitten endişe duyduklarını ve bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğine yönelik bulgular olduğu ifade edildi. Ortaokul ve lise seviyesinde çocukları olan ailelerde, cep telefonuna yönelik olumsuz görüşleri olanların sayısının yüzde 50 civarında olduğu da kamuoyuna sunulan bilgiler arasında yer aldı. Yasaklama kapsamının kısa sürede büyümesini hedefleyen İngiltere hükümeti, bu sürecin kolaylaşması için yaklaşık 10 milyon sterlinlik bir yatırım yapmaya hazır olduğunu beyan etti.

Fransa, İtalya ve Portekiz’de de yakın dönemde benzer uygulamaların hayata geçirildiğini aktaran Eğitim Bakanlığı; her ülkede görülen cep telefonu nedenli aksamaların İngiltere’de de yüzde 30’lara varan rakamlara ulaştığını duyurdu. Bu sebeple konu hakkında acil bir karar alındığını söyleyen yetkililer, öğrencilerin geleceğinin ülkenin geleceğine de doğrudan etki ettiğinin altını çizdi. Teknolojinin sunduğu katkıları es geçmeyeceklerini de belirten Eğitim Bakanı Gillian Keegan, bu katkıların eğitim pahasına olmaması gerektiğini ifade etti.

Cep telefonu kullanımının ailelerdeki endişeleri son yıllarda önemli ölçüde arttırdığını duyuran bakanlık yetkilileri, internet kullanımı ve güvenlik konusunda da yakın dönemde yeni yaptırımların geleceğini açıkladı. İlkokul, ortaokul ve lise seviyesinde cep telefonu kullanımını okul sınırları içerisinde kısıtlayan karar, eğitim yılı bitmeden uygulamaya konulacak.

Exit mobile version