İkiz depremler Venezuela’yı vurdu.
Venezuela’da çarşamba akşamı yaklaşık 40 saniye arayla meydana gelen 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki iki depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 920’ye yükseldi. Birleşmiş Milletler (BM), 50 binden fazla kişinin ise halen kayıp olduğunu açıkladı.
Depremlerden en ağır şekilde etkilenen bölge, başkent Karakas yakınlarındaki kıyı kenti La Guaira oldu. Çok sayıda binanın tamamen çöktüğü kentte, enkaz altında binlerce kişinin bulunduğu değerlendiriliyor.
İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, cuma akşamı itibarıyla afet bölgesine girişlerin sınırlandırıldığını duyurdu. Şili’den gelen arama kurtarma ekipleri, yüzlerce dairenin bulunduğu dört yüksek apartmanın yıkıldığı bölgelerde çalışmalarını sürdürüyor. Ekip lideri Nadiomar Polanco, enkaz altında sağ kalanlara ulaşma ihtimalinin giderek azaldığını belirtti.
Birçok bölgede ise yakınlarını arayan aileler, gönüllüler ve mahalle sakinleri, ağır iş makinelerinin yetersizliği nedeniyle enkazı kendi imkanlarıyla kaldırmaya çalışıyor. Depremde kızını kaybeden Marjosly Salazar, yetkililerden daha fazla destek talep ederek bölgede yeterli ekipman bulunmadığını söyledi.
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, en az 17 ülkeden arama kurtarma ekiplerinin Venezuela’ya ulaştığını açıkladı. Türkiye, İspanya, İsviçre, Kolombiya, Meksika ve El Salvador’dan gelen ekipler sahada görev yaparken, BM Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher artçı sarsıntılar ve hasarlı yapıların çalışmaları zorlaştırdığı uyarısında bulundu.
BM ve uluslararası yardım kuruluşları, deprem öncesinde de ciddi bir insani krizle mücadele eden Venezuela’da felaketin mevcut sorunları daha da derinleştirdiğini belirterek uluslararası topluma yardım çağrısı yaptı. 1900 yılından bu yana ülkede kaydedilen en güçlü deprem olarak nitelendirilen felaket nedeniyle, 2026 Dünya Kupası’nda oynanan karşılaşmalar öncesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.














