İkinci Dünya Savaşı’nın sona erişi Japonya’da törenle anıldı.
Japonya’nın teslim olması ile 2. Dünya Savaşı’nın sona erdiği tarih olan 15 Ağustos’un 78. yıl dönümünde savaşta hayatını kaybedenler başkent Tokyo’da anıldı. Nippon Budokan Spor Salonu’nda yapılan törene, Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Japonya İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçe Masako’nun yanı sıra savaş kurbanlarının yakınları dahil yaklaşık bin 800 kişi katıldı. Japonya Başbakanı Fumio Kishida törende yaptığı konuşmada, savaşın sona ermesinden bu yana ülkesinin barış yolunda yürüdüğünü söyledi. Japonya’nın tarihten ders alarak dünya barışı ve refahı için elinden gelen her türlü çabayı gösterdiğini belirten Kishida, “Çatışmaların henüz sona ermediği bu dünyada, ‘Barışa Proaktif Katkı’ ilkesi altında Japonya, uluslararası toplumla güçlerini birleştirmeye ve dünyanın karşı karşıya olduğu çeşitli zorlukları çözmek için elinden gelenin en iyisini yapmaya kararlıdır” ifadelerini kullandı.
Savaşın yol açtığı yıkımların bir daha asla tekrarlanmamasını “içtenlikle” umduğunu ifade eden Japonya İmparatoru Naruhito ise, “Tüm halkımızla birlikte, gerek savaş alanlarında gerekse savaş sırasında başka yerlerde hayatını kaybedenleri anıyor, dünya barışı ve ülkemizin kalkınmasının sürekliliği için dua ediyorum” dedi.
Güney Kore’de, 15 Ağustos Kore Kurtuluş Günü vesilesiyle Japon sömürge yönetiminin 1945’te sona erdiği anısına bir tören düzenlendi. Başkent Seul’deki Ewha Kadın Üniversitesi’nde gerçekleşen etkinlikte konuşan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, iki ülkenin “evrensel değerleri paylaşan ve ortak çıkarları bulunan paydaşlar” olduğunu ifade etti. Yoon, Kore ve Japonya’nın güvenlik ve ekonomi alanlarında iş birliği yaparak geleceğe yönelik bir iş birliği modeli oluşturabileceğini vurgulayarak, bu iş birliğinin dünya barışı ve refahına da katkı sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca, Yoon, Güney Kore-ABD-Japonya üçlü güvenlik iş birliğinin, Kore Yarımadası ve bölgedeki önemine dikkat çekti.
15 Ağustos 1945’te, ABD ordusunun Hiroşima ve Nagasaki’ye yönelik atom bombası saldırılarının ardından, dönemin Japonya İmparatoru Hirohito radyoda yaptığı bir konuşmayla ülkesinin kayıtsız şartsız teslim olduğunu duyurmuştu. Bu teslimiyetin ardından 2. Dünya Savaşı sona ermişti.