Hollanda’da Banka Şubeleri Tarihe Karışıyor!

Hollanda'da dijitalleşme sürecinin güç kazanması ve Covid-19'la birlikte, banka şubelerinde önemli ölçüde azalma olduğu görüldü.

banka 1

Teknolojinin kat ettiği yol, uzun yıllardır alışılagelmiş tüm sistemlerin değişmesine neden oldu. Ülkemizde de etkisini yoğun bir biçimde hissettiren online bankacılık platformları, birçok ülkede şubeleşme sisteminin çözülmesine yol açtı. Ülkemizde şubeleşme sisteminin geçerliliği büyük ölçüde korunsa da, Hollanda’da farklı bir durum yaşandığı ve “şubesiz bankalar” döneminin giderek yaklaştığı görüldü. Yapılan araştırmalarda, son 23 yılda banka şubelerinin yüzde 93 oranında azaldığı ortaya çıktı.

Hollanda’nın devlet televizyonu RTL’in yaptığı haberde; dijital bankacılık hizmetlerinin artması ve Covid-19’un bankacılık sektöründe neleri değiştirdiği incelendi. Ortaya çıkan sonuç ise, herkesin gözünün önünde olan sonucu daha da görünür hale getirdi. İnsanların dijital işlemlere uyum sağladığını ve fiziksel işlem yapmaktan kaçındığını belirten haberde, bu durumun sonucunda da Hollanda’da faal olan bankaların şube kapattığı tespit edildi. Haber içerisinde 2000 yılında ülkede 6 bin 100 banka şubesi olduğu belirtilirken; bu dönemde ise sayının 420’ye indiği aktarıldı. Bu rakam, son 23 yılda yüzde 93 azalma olduğunu netleştirdi.

Covid-19 sürecinden sonra ise, banka şubelerindeki azalma trendi daha da arttı. 2020 yılından günümüze gelen rakamları de inceleyen RTL haberinde; ünlü bankalarda yarıdan fazla şube kapatma istatistiği yakalandığı görüldü. Türkiye’de faal olan ING Bank, ülke genelindeki şube sayısını 170’ten 57’ye düşürdü. Hollanda’nın en yaygın bankası Rabobank’ta ise, şube sayısında 335’ten 136’ya inildi. Ülkenin bir diğer yaygın bankası olan ABN Amro ise, şube sayısındaki en dramatik düşüşü gösterdi. Pandemi öncesinde 129 şubesi olan banka, bu sürecin ardından yerleşkelerini 27’ye kadar geriletti.

Dijital Bankacılık, Hollanda’daki Şube Müşterisini Azalttı!

Haberde aktarılan bilgilerde; son 4 yıl içerisinde ING Bank şubelerine gelen müşterilerde yüzde 80 azalma olduğu tespit edildi. Kademeli olarak bu düşüşü yaşayan banka, pandemi sürecinde ise en büyük düşüşü görmüş oldu. Dijital bankacılık alanında daha aktif yatırımlara yöneldiği görülen Hollanda bankaları; şubeyi tercih etmeyen vatandaşların da hizmet kalitesini artırıyor. Hollanda’daki bir diğer banka olan ABN Amro ise; son 1,5 yıl içerisinde şube müşterisini yüzde 50 oranında azalttı. Bu sayede şubelerinin yüzde 80’ini kapatabilen firma, gelecekte de dijital bankacılığın gücüne güveniyor.

Vatandaşların şubelere olan ihtiyacının da gün geçtikçe azaldığını söyleyen haberde, özellikle de resmi prosedürlerin azalmasının da bu ilerlemede etkili olduğu öngörülüyor. Birçok bankanın şubelerinde faal sürenin azaldığına da değinen RTL; Losser kasabasındaki Rabobank şubesinin haftada yalnızca 2 saat çalışmasının bu duruma örnek olabileceğini belirtti. Dijital bankacılığın gelişiminin sürekli olarak artması sonucunda beliren bu durumla birlikte, önümüzdeki yıllarda çok daha az banka şubesi görüleceği tahmin ediliyor.

Exit mobile version