Hollanda, Sömürgesi Olan Ülkelerden Özür Diliyor!

Hollanda hükümeti, 19 Aralık'ta eskiden sömürgesi olan ülkelerden resmi yollarla özür dileyecek.

hollanda11

Hollanda hükümetinin geçtiğimiz günlerde aldığı bir karar, insanlık tarihi için oldukça önemli bir noktada görülüyor. Alınan bu kararda, Hollanda’nın geçmişte sömürge olarak gördüğü ülkelerin tamamından resmi yollarla özür dileneceği kesinleştirildi. 18 ve 19. yüzyıllarda Dünya’nın 8 ayrı noktasında sömürgeleri bulunan Hollanda, toplumunun önemli bir kısmını da bu ülkelerden gelen insanlar üzerine inşa etti. Bu sebeple toplum içerisinde konumlanan büyük bir kitle; hükümetin aldığı bu kararı sevinçle karşıladı.

Hükümet içerisinde görev alan 7 bakanın üstleneceği bu görev; 19 Aralık Pazartesi günü yapılacak bir törenle tüm Dünya‘ya servis edilecek. Afrika’da yer alan Surinam ve Karayipler’de bulunan Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Sint Maarten adaları; Hollanda’nın resmen özür dileyeceği kesinleşen ülkeler oldu. Hükümete yakın kaynakların Hollanda resmi yayıncılarına aktardığı bilgilerden yola çıkarak gelişen bu haberde; Lahey’de de bu konuda bir hazırlık yapıldığı bilgisi verildi. Başbakan Mark Rutte, Lahey’deki hükümet konutunda canlı yayın yapacak ve Hollanda Devleti adına özürlerini iletecek.

Uzun yıllardır Afrika ve Karayipler’deki toplulukların beklediği gelişmeler arasında yer alan resmi özür süreci; Hollanda hükümeti tarafından ilk defa yürürlüğe konulacak. Resmi özür dilenmesiyle birlikte, tazminat gibi bir sürecin devreye girmeyeceği de hükümete yakın kaynaklardan aktarılan bilgiler arasında. Ancak Hollanda’nın buna rağmen eski sömürgelerine yatırım yapmayı planladığı ve bu ülkelerin kalkınmasına önayak olmak istediği öğrenildi.

Kölelik konusundaki farkındalığı artıracak projelere 200 milyon dolarlık fon ayıracağı açıklanan Hollanda; öte yandan da, kölelikle alakalı bir müzenin oluşturulması için 27 milyon euroluk bir kaynağı sağlayacağını taahhüt etti. Ayırılan bu kaynaklarla birlikte, Hollanda’nın geçmişte Afrika ve Karayipler’deki birçok topluluğu sömürge haline getirdiği de resmen kabul edilmiş olacak. Ülkenin özgürlükçü politikalarının en çarpıcısı olarak yorumlanan bu karar; halkın büyük bir kesiminde ise memnuniyetle karşılandı.

Hollanda Kurumları 2022’de Özür Dileme Sürecini Tamamlamayı Planlıyor!

Devlet nezdinde birçok sömürge toplumdan özür dilediği görülen Hollanda; devletin temsil seviyesi en yüksek makamı olan hükümet nezdinde ilk defa bu organizasyonu yapıyor. Hollanda Kraliyet Ailesi’nin de onayıyla gerçekleşen bu süreç; bu yıl içerisinde pek çok devlet kurumu tarafından da uygulamaya alınmıştı. Özür sürecini hükümet yetkilileriyle birlikte nihayete erdirmek isteyen Hollanda; bu konudaki hazırlıklarında önemli bir yol kat etti. Geçtiğimiz Temmuz ayında Hollanda Merkez Bankası’nın yaptığı açıklama dikkat çekmiş; ancak banka yetkililerinin, izinsiz bir şekilde aksiyon alması sebebiyle uyarıldığı haberlere konu olmuştu.

Köleliğin kaldırılmasının 149. yıl dönümünde Hollanda Merkez Bankası’nın yaptığı açıklama, hükümet delegeleri tarafından daha gelişmiş bir şekilde yapılacak. Başbakan Mark Rutte’nin anma töreni etkinliklerinde 150. yıl olan 2023’ü işaret ettiği bilinmekteydi. Ancak bu yıl bitmeden ilk büyük adımları atılması planlanan süreç; Temmuz 2023 beklenmeden başlatılmış olacak. Hükümete yakın kaynaklardan gelen bilgiye göre; Temmuz 2023 tarihinin özür sürecinin yatırımlarla birlikte taçlanacağı gün olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Exit mobile version