Hamas’tan ateşkes ve esir takası açıklaması

Hamas, İsrail ile Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan dolaylı görüşmelerde, ateşkes ve esir değişimi konusundaki İsrail'in pozisyonunun kendilerine iletildiğini duyurdu.

hamas habermeydan

Hamas’tan ateşkes ve esir takası açıklaması geldi.

Hamas, İsrail ile ateşkes ve esir değişimi konularında Telegram hesabı üzerinden duyuru yaptı.

Açıklamada, son Kahire görüşmesinde Mısır, Katar ve Amerika’nın arabuluculuk çabalarının ardından, İsrail’in tavrının Hamas’a iletildiği belirtildi.

Hamas, arabulucuların gösterdiği çabaya teşekkür ettiği açıklamada, Filistin halkına yönelik saldırıları sona erdirecek bir anlaşma arayışında olduklarını, ancak İsrail’in inatçı tutum sergileyerek Filistin halkının taleplerine olumlu yanıt vermediğini vurguladı.

Yine de Hamas yönetiminin kendilerine sunulan öneriyi titizlikle incelediği ve incelemenin tamamlanmasının ardından arabuluculara Hamas’ın tutumu hakkında bilgi vereceği bildirildi.

Mısır basınında dün Kahire’de yapılan müzakerelerin Gazze’deki krizin çözümü konusunda önemli ilerlemeler kaydettiği aktarılmıştı.

İsrail basınında ise Kahire görüşmeleriyle ilgili farklı haberler yer aldı. Ynet haber sitesinin aktardığına göre, Hamas’ın önemli tavizler vermesi beklenirken, ABD’nin bir çözüm için baskı yaptığı belirtilmişti.

Diğer bir haberde ise İsrail yetkililerinin müzakerelerdeki ilerlemeye dair yorum yapmayı reddettiği ifade edilmişti. İlerlemenin ilerleyen günlerde netlik kazanacağı belirtilmişti.

Hamas, ateşkes ve esir takası için öncelikle savaşın sona ermesi, İsrail’in Gazze’den çekilmesi, yerinden edilenlerin evlerine dönmesi ve yardımın kolaylaştırılmasını talep etmişti.

Mısır basınında ise 6 Nisan’da, ateşkes ve esir takası müzakerelerinin 7 Nisan’da Kahire’de yeniden başlayacağı belirtilmişti.

İsrail heyeti, esir takası müzakereleri için 19 Mart’ta Katar’ın başkenti Doha’ya gitmişti. Hamas ile Tel Aviv arasındaki müzakerelerin resmen başladığı duyurulmuştu.

İsrail basını, Mossad Başkanı liderliğindeki heyetin Doha’ya varmasıyla birlikte esir takası müzakerelerinin başladığını duyurmuştu.

Haaretz gazetesi, İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar ile doğrudan müzakere edeceğini öne sürmüştü.

Kanal 12 televizyonunun haberine göre, müzakerelerin yaklaşık 2 hafta sürebileceği belirtilmişti. Mossad Başkanı Barnea’nın aynı gün ülkesine döndüğü bildirilmişti.

Exit mobile version