Güney Kore’de muhalefet, iktidar partisine karşı büyük zafer kazandı, başbakan istifasını sundu

Güney Kore'deki genel seçimlerde, muhalefetteki liberal Demokratik Parti, diğer küçük partilerle yaptığı ittifakla parlamentodaki 300 sandalyenin 192'sini kazandı.

guney kore habermeydan

Güney Kore’de muhalefet, iktidar partisine karşı büyük zafer kazandı.

Halkın Gücü Partisi’nin uğradığı büyük hezimetin ardından Başbakan Han Duk-soo ve parti lideri Han Dong-hoon istifa etti. Genel seçimler, Cumhurbaşkanı Yoon Suk-Yeol için bir tür referandum niteliğindeydi. Demokratik Parti’nin lideri Lee Jae-myung, 2022’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yoon Suk-Yeol’e karşı yüzde 0,73 farkla kaybetmişti. Hem iktidar hem de muhalefet, küçük partileri yanlarına çekerek oy oranlarını artırmayı hedefliyordu. Güney Kore’deki seçim sistemi, Türkiye’deki gibi, genel oy oranı düşük olan partilerin ittifaklar yoluyla Meclis’e girmesine olanak sağlıyor.

Demokratik Parti lideri Lee Jae-myung, “Bu, partimizin başarısı değil, halkın büyük zaferidir” şeklinde konuştu. Lee, bundan sonra mevcut ekonomik krize karşı tüm partilerin bir araya gelip çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

Bugünkü sonuçlardan sonra, 2022’deki seçimde az oy farkıyla Cumhurbaşkanı Yoon’a karşı kaybeden Lee’nin adaylık iddiası yeniden güçlendi. Cumhurbaşkanı Yoon, yükselen gıda fiyatları, nüfusun hızla yaşlanması ve sağlık sektöründeki grevler gibi konularda kamuoyunda eleştirilerin odağıydı.

Geçen ay Yoon, Başkent Seul’da bir süpermarkete yaptığı ziyarette, 875 won’a (20 Türk Lirası) satılan taze soğanların “makul fiyatta” olduğunu söylemesi sonrası büyük tepkiyle karşılaşmıştı. Bunun nedeni, söz konusu taze soğanın aslında 3 bin – 4 bin wona (70-90 TL) satılması ve devlet yardımları nedeniyle indirime girmiş olması.

Taze soğan skandalından sonra, çiftçilerin ekonomik krize yönelik eylemlerinde sembol olarak taze soğan kullanmaları ve muhalefetin de bu simgeyi siyasi zemine taşımayı başarması, seçimler öncesinde Demokratik Parti’nin elini güçlendirmişti.

Cumhurbaşkanı Yoon’un karısı Kim Keon Hee’nin lüks bir çantayı hediye olarak kabul etmesi sonrası eleştirilere konu olması ve parti içinde yolsuzluk iddiaları da son dönemlerde basının gündemindeydi. Öte yandan, muhalefetteki Demokratik Parti de kendi içerisinde siyasi ayrımlarla ve yolsuzluk iddialarıyla uğraşmak zorunda kaldı.

 

Exit mobile version