Güney Kore, Kuzey Kore’nin Japon Denizi’nde Füze Denediğini Açıkladı!

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin füze denemeleri yaptığını ve bu füzelerden birinin Japon Denizi'ne düştüğünü duyurdu.

kuzey kore fuze

Güney Kore Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan yetkililerin yaptığı açıklamada; Kuzey Kore’nin füze denemelerine devam ettiği belirtildi. Kuzey Kore’nin doğusunda kalan Kangwon’dan yapılan atışın Japon Denizi’ne düştüğünü aktaran Güney Koreli yetkililer, atılan füzenin kısa menzilli balistik füze modelinde olduğunu da duyurdu. Kuzey Kore tarafından yapılan denemenin, bu sabah yerel saate göre 10.48’de yapıldığı da açıklandı.

Güney Kore’nin yaptığı açıklamanın hemen ardından kamuoyunun karşısına çıkan Japonya hükümeti; atılan füzenin kendi deniz sahalarına düşüp düşmediğini teyit etmek için çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. Japonya Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu; atılan füzeye dair henüz bir bilgilerinin olmadığını ve analiz sürecinin devam ettiğini söyledi. Güney Kore’nin yaptığı açıklamalara teşekkür eden Japon hükümeti; ilerleyen süreçlerde de tehditlere karşı birlik olabilmek adına ABD ve Güney Kore’yle ortaklıklarını sürdüreceklerini ifade etti.

Geçmişte askeri güçleriyle birçok kez batı ülkelerini tehdit eden Kuzey Kore; son dönemde denediği füzeleriyle birçok kez çevre ülkelerdeki güvenlik seviyesinin yükseltilmesine yol açtı. Özellikle de ABD ve Japonya’ya yönelik silahlı tehditleriyle uluslar arası basında kendisine yer bulan Kuzey Kore rejimi; yakın dönemde ABD’nin “genişletilmiş caydırıcılık” kampanyası düzenlediğini ve bitirmemeleri halinde saldırılarının dozunun artacağını söylemişti.

Kuzey Kore: ABD’ye Karşı Koyacağız!

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son Hui, füze denemeleriyle alakalı net bir açıklama yapmadı. Ancak ABD’nin bölgedeki politikalara dahil olmasını sert bir dille eleştirdi. ABD’nin kendilerinin en yakınındaki ülke olan Güney Kore’yle ‘güçlendirilmiş genişletilmiş caydırıcılık’ politikasını sürdürdüğünü belirten Son Hui; bu tehditlere asla göz yummayacaklarını dile getirdi. Bu sebeple savunma alanındaki çalışmalarına kesintisiz bir biçimde devam edeceklerini söyleyen Kuzey Kore Dışişleri Bakanı; bu açıklamalara rağmen füzeyle alakalı sorulan sorulara tam olarak değinmedi.

Güney Kore’den yapılan bir diğer açıklama ise, Savunma Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerle alakalı oldu. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Moon Hong Sik; Japonya ve ABD’yle koordinatlı bir müttefiklik planına devam edeceklerini ifade etti. Kuzey Kore’nin beklenmedik saldırılarına karşı savunma pozisyonunu bozmadıklarını dile getiren Moon Hong; ilerleyen dönemlerde de benzer füze denemelerinin yapılmasından çekindiklerini aktardı.

2010’lu yıllardan itibaren belirli aralıklarla füze denemeleri yapan Kuzey Kore; bu süre zarfında hiçbir sıcak savaşa girmeyi düşünmedi. Ülkede istihbarat alınamaması nedeniyle, Kuzey Kore yönetiminin askeri stratejileri hakkında hiçbir ülkenin net bir fikri bulunmuyor.

Exit mobile version