Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a Soruşturma Şoku!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, seçim kampanyalarında usulsüzlük yapılması iddiasıyla soruşturmaya tâbi tutulduğu ortaya çıktı.

macron

Fransa‘da açılan bir soruşturma, ülke gündeminin en tepesine yerleşti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçildiği 2017 ve 2022 seçimlerinde, finansman yönünden usulsüzlük olduğu iddia edilmekte. Bu iddialar üzerine soruşturma sürecini başlatan savcılık; Macron’un temsil ettiği Cumhurbaşkanlığı makamının yetkilerini kötüye kullanmasına dair iddiaların gerçek olup olmadığını incelemekte. Ayrıca Macron’un kampanyalarında ve hükümetin kuruluş sürecinde danışmanlık yapan McKinsey şirketi de; finansman sürecinin gelişiminin incelenmesi ve seçim sürecine müdahale iddiaları sebebiyle soruşturmaya dahil edildi.

Ulusal Mali Savcılık Ofisi’nin (PNF) başlattığı soruşturma; Fransa’nın en yüksek makamındaki soru işaretlerinin artmasına yol açtı. Geçtiğimiz seçimi küçük bir farkla kazanan Macron, halk tarafından ikinci döneminde başarılı bulunmuyor. Kasım ayında açılan soruşturma, başarılı görülmeyen Macron hükümetinin erken seçime gitme ihtimalini ortaya çıkarabilir. McKinsey şirketi ve seçim finansmanının bulunma sürecinin yarattığı şaibe; muhalefetin yapmakta olduğu baskıyla birlikte Cumhurbaşkanı Macron için zor anların başladığını gösteriyor.

Fransız basınında yer alan haberlere göre, McKinsey danışmanlık şirketine ülke içerisindeki bazı yatırımlarda iltimas gösterildiği iddiaları da ortaya çıktı. Bu iddiaların da incelenmesi üzerine araştırmalarını devam ettiren PNF; Macron ve McKinsey arasındaki bağlantının hangi boyutlara ulaştığını inceleme sonrasında görülecek davayla birlikte kamuoyuna sunacak. Elysee Sarayı’nda yer alan Cumhurbaşkanlığı’nın; son beş yıldaki tüm belgelerinin soruşturma kapsamında incelenmeye alınması ve finansmanla alakalı tüm detayların kamu kuruluşlarından temin etmesi için soruşturma kapsamında talep gönderildi.

McKinsey’in Paris Ofisi Arandı!

6 Nisan tarihinde PNF tarafından açılan ön soruşturmanın devamı niteliğindeki bu soruşturma; McKinsey’in vergi kaçırdığı bilgisiyle başlatılmıştı. Savcılığın aldığı karar sonrasında McKinsey’in Paris’teki ofisinde emniyet yetkilileri tarafından arama yapılmıştı. Fransa Senatosu’nun araştırması sonucunda McKinsey’in 10 yıldır Fransa’da vergi ödemediği tespit edilmiş ve bu sayede soruşturma sürecine girilmişti. Uzun yıllar boyunca vergi ödenmemesinin, Macron tarafından sağlanmış bir iltimas olabileceğini öngören PNF yetkilileri; Cumhurbaşkanı ve McKinsey arasındaki finansal bağın çözümlenmesi amacıyla soruşturmayı derinleştirdi.

Fransa Senatosu’nun oluşturduğu raporda, 2018-2021 yılları arasında McKinsey’e ödenen yasal bedelin iki kat arttığı ve 1 milyar euro civarına ulaştığı da tespit edilmişti. Hükümetin seçim sürecinde destek aldığı başlıca oluşumlardan olduğu bilinen McKinsey’in; bizzat Macron’la bağlantılı bir finansal ilişkisinin olup olmadığı ise araştırma sonucunda netlik kazanacak. PNF yetkililerinin Cumhurbaşkanlığı belgelerinden de yolsuzluğa dair sonuçlar elde etmesi halinde; Emmanuel Macron’un şahsi hesaplarına da denetim kararı alınması ve incelenmesi bekleniyor. Macron’un McKinsey hakkındaki bu iddiaların tamamen yalan olduğunu beyan ettiği bilinmekte.

Exit mobile version