Florida’da Ian Kasırgası Şoku: 2.5 Milyon Kişiye OHAL Tahliyesi

ABD'nin Florida eyaletinde, Ian Kasırgası adı verilen afetin gelişi nedeniyle 2.5 milyon kişi hakkında tahliye kararı alındı.

florida ian

Amerika Birleşik Devletleri’nin güney bölümündeki eyaletlerinden Florida’da kasırga paniği yaşanıyor. Ian Kasırgası adı verilen bu afette, eyaletin büyük bir kısmının zarar göreceği tahmini yapılıyor. Bu nedenle de bölgede yaşayan 2.5 milyon kişiye tahliye emri verildi. Federal Afet ve Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) Florida Direktörü Kevin Guthrie; kasırganın yönünün kuzeye doğru geldiğini, bu sebeple de eyaletin güney ve doğu bölgelerine geçiş yapılması gerektiğini söyledi. Tahliye kararının ardından Florida otoyollarında kilometreler boyunca uzayan kuyruklar oluştu.

Florida’nın Tampa şehrinin güney kısmından giriş yapması beklenen kasırganın; eyaletin geri kalanında da etkili olması bekleniyor. Ancak kasırganın sonuna gelinen kuzey bölümünde ise şiddetin katbekat artacağı söyleniyor. Tahliye emrini alan 2.5 milyon kişinin büyük bir bölümü araçlarına hücum etti ve farklı lokasyonlara hareket etti. Bu süreçte uzun kuyruklar ve bitmeyen trafik sekansları oluştu. Öte yandan havayolu aracılığıyla eyaletten ayrılmak isteyenlerin de bütün seferlere hücum ettiği ve biletlerin tamamını bitirdiği görüldü.

Meksika Körfezi’nde başlayan ve 800 kilometre genişliğinde etkili olan Ian Kasırgasının; saatte 200 kilometre hızla ABD topraklarına giriş yapacağı öngörülüyor. Kasırga öncesinde toplumu uyaran ABD’li yetkililer, kısa bir süre içerisinde tüm şehirlerde hasar bırakacak bu afet öncesinde tüm hazırlıklarını tamamladı. Şehirleri boşaltması istenen tüm vatandaşların planı eksiksiz uyguladığı görüldü. Tahliye emri verilmeyen Florida sakinleri ise; marketlere ve mağazalara akın ederek tüm ihtiyaçlarını temin etti. Özellikle de marketlerin gıda bölümlerinde hiçbir ürün kalmadığı tespit edildi.

FEMA’dan Doğu ve Güney Uyarısı Geldi!

FEMA’nın Florida Direktörü Kevin Guthrie; eyaletten ayrılmak isteyenlerin doğu ve güney yönüne doğru hareket etmesi gerektiğini açıkladı. Eyalet içerisinde tedbir almaya çalışan vatandaşları uyaran Guthrie, kasırganın kuzey yönünde ilerlemesi sebebiyle bu tavsiyede bulunduklarını belirtti. Eyaletin Miami-Dade ve Palm Beach bölgelerinin daha güvenli olduğunu aktaran Guthrie; tahliye olmayan tüm vatandaşların da eksiklerini temin etmesi gerektiğini ve sakin bir şekilde kasırganın geçmesini beklemelerini söyledi. Düzenlediği basın toplantısıyla vatandaşları bilgilendiren FEMA Florida Direktörü; kurumun afet öncesinde, esnasında ve sonrasında çalışmalarını aralıksız devam ettireceğini de vurguladı.

Meksika Körfezi açıklarında başlayan Ian Kasırgası’nın ilk durağı Küba olmuştu. Ada ülkesini kategori-3 şiddetinde vuran kasırga; büyük maddi hasarlara yol açtı. ABD topraklarında şiddetini arttırmasından korkulan kasırga için, tedbir alma sürecinin devam ettiği ve minimum hasarla atlatılması için çaba gösterildiği açıklandı. Belli dönemlerde kasırgalarla sarsılan ABD eyaletlerinden biri olan Florida’nın; bu kasırgada da önemli maddi zararlar almasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak alınan tedbirler sayesinde can kaybının minimum seviyede kalma olasılığı da oldukça yüksek. FEMA ekiplerinin, afet sonrasında her iki kayıp ihtimalinde de tespitleri yapması sonrasında; kayıplar oranında tazminatlar verilmesi ve bölgeyi mağdur etmemesi konusundaki çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

Exit mobile version