Finlandiya Türkiye’ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı

Finlandiya, 4 yıldır Türkiye'ye yönelik uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı.

finlandiya habermeydan

İsveç’te Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakması sonrasında Türkiye’den karşılık gecikmemiş, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik talebi için gerçekleşecek üçlü mekanizma toplantısı süresiz şekilde iptal edilmişti. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO üyeliği konusunda İsveç’e destek vermeyeceklerini açıkladı. Son olarak Finlandiya’dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye’nin NATO üyeliği için İsveç ve Finlandiya’dan talep ettiği şartlardan biri olan silah ambargosunun kaldırılması konusunda İsveç’in ardında Finlandiya’da adım attı.

Finlandiya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 2019’dan bu yana Türkiye’ye uygulanan “askeri teçhizat ihracatı ambargosunu” kaldırıldığı duyurularak, Türkiye’ye silah satışı için lisans verildiği bildirildi.

Savunma Bakanlığının Özel Danışmanı Riikka Pitkanen basına yaptığı açıklamada, ihracat lisansının zırh için kullanılacak çeliğin Türk şirketine satılması ile ilgili olduğunu belirterek, “Ekim 2019’dan bu yana Türkiye’ye ticari ihracat lisansı verilmedi” dedi. Finlandiya, Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonu nedeniyle Ekim 2019’da Türkiye’ye askeri ihracat için yeni lisansları durdurmuştu. 2022 yılı eylül ayında ise İsveç, Türkiye’ye askeri ihracat yasağını kaldırmıştı.

 

Exit mobile version