Finlandiya Cumhurbaşkanı: İsveç’le NATO sürecine bağlıyız

Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, "En büyük arzumuz, İsveç ile birlikte NATO'ya katılmaktır” umutlarını koruduklarını belirtip Helsinki ve Stockholm'ün güvenliğinin ayrılamayacağını söyledi.

Nato Habermeydan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada İsveç ile yaşanan gerilime atıfta bulunarak, Finlandiya’nın NATO üyeliği ile ilgili “Biz icabında Finlandiya’yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya’yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak. Ama Finlandiya da aynı yanlışı yapmaması lazım” demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın bu açıklamalarına Helsinki yönetiminden cevap gecikmedi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Helsinki’de düzenlediği basın toplantısında, “En büyük arzumuz, İsveç ile birlikte NATO’ya katılmaktır” diyen Haavisto, “Temmuz ayında Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesini, önemli bir kilometre taşı olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

Dün İsveç ve Finladiya Dışişleri Bakanları, NATO üyelik süreçlerine dair açıklamalarda bulunmuştu. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, bu yaz NATO‘ya katılma konusunda ümitli olduğunu “Vilnius’taki NATO zirvesini düşünüyoruz” diyerek temmuz ayında Litvanya’nın başkentinde yapılacak zirveye işaret etmişti. Billström, şöyle devam etmişti: “NATO süreci duraksamadı. Hükümet Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakatı uygulamaya devam ediyor. Ama üyeliğin ne zaman onaylanacağı Türkiye’nin vereceği bir karar.”

Exit mobile version