Fas Çeyrek Finale Çıktı, Hollanda’da Ortalık Karıştı!

Dünya Kupası'nda Fas'ın çeyrek finale yükselmesi, Faslı halkın yoğunlukta olduğu Hollanda'da da büyük bir yankı uyandırdı.

fas 1

Dün akşam oynanan maçta Fas; güçlü rakibi İspanya’yı penaltı atışları sonucunda elemeyi başardı. Tarihsel açıdan önemi de son derece yüksek olan bu mücadele; Dünya üzerindeki bütün Faslıların sevince boğulmasına yol açtı. Türkiye’de ve İspanya’da da maçla birlikte kutlamalara başlayan Fas taraftarları; futbol tarihlerinde aldıkları en büyük başarıyı doyasıya kutladılar. Ancak Hollanda’da önemli bir nüfusa tekabül ettiği bilinen Faslılar; yaptıkları kutlamalarda bazı noktalarda aşırıya kaçtı. Bu sebeple de polis müdahalesi gecikmedi.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yaşayan Faslılar; İspanya maçını birçok farklı mahallede toplu olarak izledi. Penaltılar sonucunda 3-0 galip gelen Fas; taraftarların tamamının sevinçle sokaklara dökülmesini sağladı. Amsterdam sokaklarında kornalar eşliğinde zaferi kutlayan taraftarlar; araçlarıyla şehrin tamamını turladı. Kutlamaların devam etmesi öngörülen alanlarda ise, Amsterdam Belediyesi’nin tedbirler aldığı görüldü. Savcılık kararıyla “güvenlik açısından riskli alan” ilan edilen birçok yer; polis güçleriyle doluydu.

Belediyenin savcılığa başvurarak aldığı bu karar, Merkator Meydanı’ndaki müdahalelerin kısa bir süre içerisinde yapılmasını beraberinde getirdi. Meydanda toplanan Fas taraftarları, havai fişek ve ses bombaları kullanarak kutlamalarına devam etti. Bu durumu hemen tespit eden Amsterdam polisi ise; meydanda bulunan ekiplerin önderliğinde bu taraftarlara müdahale etti. Müdahale süreci başlamadan hemen önce ise; Amsterdam Polis Teşkilatı’nın Twitter’dan paylaşım yaptığı ve Merkator Meydanı’na müdahale edeceğini söylediği ortaya çıktı.

Anonsları Dinlemeyen Faslılar Gözaltına Alındı!

Alanda toplanan vatandaşları uyarılarla dağıtmaya ve ses bombası atmalarını engellemeye çalışan Hollanda polisi; bu uyarıların dinlenmemesi üzerine tavrını sertleştirdi. Araçların üzerine çıkarak dans eden ve yüksek sesle müzik dinleyerek kutlamalarını sürdüren Faslı gençler ise; bu uyarıya aldırış etmedi. Sürecin devam ettiğini gören Amsterdam polisi ise, olaylara fiziksel olarak müdahale başlattı ve TOMA’larla su sıkarak kutlama yapan ekibi dağıttı. Ses bombası patlatan gençler kısa süreliğine gözaltına alınırken, geriye kalanlar ise alandan çıkarıldı. Sonrasında ise meydanda yeniden toplanılmaması adına polis ekiplerinin bekletildiği öğrenildi.

Lahey’de Sert Tedbirler Alındı!

Hollanda’nın birçok şehrinde yaşayan Fas uyruklu insanlar, anavatanlarının başarısı sebebiyle saatlerce sokaklardaydılar. Ancak ülkenin birçok yerinde kutlamanın boyutlarının şekil değiştirmesi, Hollanda polislerinin de tedbirlerini sertleştirmelerine neden oldu. Amsterdam’da fiziksel müdahale ve az sayıda gözaltıyla dindirilen olaylar; ülkenin idari başkenti olan Lahey’de ise daha başka boyutlara vardı. Amsterdam’daki kutlamaların bir benzerini yapan Lahey’deki Faslılar; burada doğrudan polis müdahalesiyle karşılaştılar. Çıkan olayların sonucunda ise 3 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Fas’ın İspanya karşısında kazandığı Dünya Kupası başarısı; Hollanda’nın Rotterdam, Breda, Utrecht, Amersfoot gibi şehirlerinde de coşkulu kutlamalara sahne oldu. Bu şehirlerdeki alanların bazılarında trafiğin dahi kapatıldığı öğrenildi.

Exit mobile version