Eyfel Kulesi’nde Grev Krizi!

Fransa'daki emeklilik yaşı düzenleme reformu nedeniyle yapılan eylemler, Eyfel Kulesi'nin ziyarete kapanmasına yol açtı.

eyfel 1

Bir süredir Fransa’da birbiri ardına devam eden eylemler, başkent Paris’te de hayatın durmasına neden oldu. Paris metrosu çalışanlarının haklarını araması nedeniyle başlayan eylemler, greve dönüştü ve metro hatlarının bir süreliğine çalışmamasına sebep oldu. Avrupa‘nın en çok metro hattına sahip şehirlerinden olan Paris, bu şokla birlikte şehir hayatının zorlaştığı bir dönem geçirmekteydi. Ancak sonrasında gelen bir başka eylem, şehrin en önemli sembolünde dahi faaliyetlerin durdurulması gerekliliğini oluşturdu.

Fransa Hükümeti’nin emeklilikte yaş yükseltme ile ilgili bir yasa hazırlığında olması; ülkede yaşayan tüm işçilerin ayaklanmasına yol açtı. 62 olan yaş sınırını 64’e çeken düzenleme, işçi sendikalarının ve muhalefet partilerinin eylem sürecini başlatmasına neden oldu. Metro eylemlerinin ardından gelen emeklilik eylemleri, Paris’te hayatın bir süre daha durması sonucunu da beraberinde getirdi. Bu eylemlerin sonucu olarak da metro hatlarının çalışmaya ara verdiği görüldü. Ayrıca şehrin en bilinen yapısı olan Eyfel Kulesi’nin yöneticileri de, “ulusal grev” kararını uygulamaya koydu.

Dün yaşanan bu gelişme, Eyfel Kulesi’nin sosyal medya hesabından doğrulandı. Yapılan açıklamada, ulusal grev kararına Eyfel Kulesi çalışanlarının da uyacağını belirtildi. Bu nedenle gün içerisinde ziyaretçi alımını durdurduklarını bildiren resmi hesap; kulenin önündeki alanın da saat 21:00’e kadar açık ve ücretsiz olarak kullanılabileceğini duyurdu. Tüm ülkeye yayılan emeklilikte yaş yükseltme eylemleri; Eyfel Kulesi’nin de katılımıyla birlikte, çok daha somut bir protesto halini aldı.

Fransa’daki Emeklilik Eylemleri Nasıl Başladı?

Fransa Başbakanı Elisabeth Bonne; 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılacak sürecin başlayacağını açıklamıştı. Yaş bareminin 2023’ten 2030’a dek her yıl 3 aylık yükseltmelerle 64’ü göreceğini ifade eden Başbakan Bonne; 2027 itibarıyla emekli maaşının tamamını almak için 43 yıl çalışma zorunluluğu bulunacağını da kamuoyuyla paylaşmıştı. Bu açıklamaların ardından kamuoyundan yoğun bir tepki alan Bonne ve hükümeti; tasarının mecliste görüşülmeye başlandığı günden itibaren protesto ediliyor.

Ülke genelindeki eğitim mensupları, kamu çalışanları, toplu taşıma görevlileri, enerji sektörü çalışanları ve daha birçok kesim; emeklilik yasasını protesto etmek amacıyla grev kararı aldı. Ülkedeki en önemli sektörlerin birkaçının bu grevde bulunması, yaşanan protesto sürecinin bir “ulusal grev” olarak adlandırılmasını da beraberinde getirdi. Başkent Paris’in başını çektiği gösterilerde; Marsilya, Toulouse, Lyon gibi şehirlerde de birtakım eylemlerin yapıldığı tespit edildi. Tüm ülkeye yayılan emeklilikte yaş protestoları, hükümet cephesinin son yıllarda karşılaştığı en önemli aykırı ses olarak yorumlanıyor.

Exit mobile version