Eski Pakistan başbakanından sürpriz seçim zaferi

Pakistan'daki seçimlerde, tutuklu eski Başbakan tarafından desteklenen bağımsız adaylar birinci sırayı elde etti.

imran han habermeydan

Eski Pakistan başbakanından sürpriz seçim zaferi geldi.

8 Şubat’ta gerçekleşen Pakistan Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri seçimlerinde, eski Başbakan İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) destekli bağımsız milletvekilleri birinci sırayı alırken, eski Başbakan Nawaz Sharif’in liderliğindeki Pakistan Müslüman Ligi-Nawaz (PML-N) ikinci sırayı elde etti.

Seçim Komisyonu tarafından paylaşılan gündemdeki verilere göre, Ulusal Meclis’te 266 sandalye için yarışılan seçimde, tutuklu PTI destekli bağımsız milletvekilleri 101 sandalye kazanırken, PML-N 75 ve Bilawal Bhutto Zardari liderliğindeki Pakistan Halk Partisi (PPP) 55 sandalye elde etti. Ulusal Meclis’teki 2 sandalye için seçimler, bir milletvekili adayının ölümü ve oy verme işleminin tamamlanamaması nedeniyle daha sonra gerçekleştirilecek.

Henüz seçime katılım oranıyla ilgili veriler açıklanmamış olsa da, 2013’teki seçimde katılım oranı yüzde 55,02 iken 2018’de yüzde 51,7 olarak gerçekleşmişti. Oy verme işlemi, ülkede 5 yıl boyunca yasama görevini üstlenecek Pakistan Ulusal Meclisi ve eyalet meclislerinin seçimi için yerel saatle 8 Şubat’ta başlamış ve 17.00’de sona ermişti.

Pakistan’da son genel seçimler, 25 Temmuz 2018’de gerçekleşmiş ve İmran Han’ın hükümeti göreve gelmişti. Ancak, Pakistan Ulusal Meclisi’nde 10 Nisan 2022’deki güven oylamasında İmran Han hükümeti 174 “hayır” oyuyla düşmüştü. Üç dönem başbakanlık yapmış olan Nawaz Sharif’in kardeşi Shahbaz Sharif, 11 Nisan 2022’deki Meclis seçiminde 174 oyla çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmiş ve ülkeyi Ağustos 2023’e kadar yönetmişti.

Exit mobile version