Erdoğan, Gurbangulu Berdimuhamedov ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile bir araya geldi.

erdogan gurbangulu habermeydan

Erdoğan, Gurbangulu Berdimuhamedov ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Türkiye’yi ziyaret eden Türkmenistan Milli Lideri ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ile Antalya’da bir araya geldi. Gerçekleşen görüşmede, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel konular ile İsrail’in masum sivillere yönelik sistematik saldırıları ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme sırasında, her iki ülkenin de karşılıklı adımlarla kazanç elde edebileceği bir iş birliğinin devam etmesi ve Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesine ulaştırılması için çabaların artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail’in sivillere yönelik saldırılarını kınayarak, bu tür saldırıların kabul edilemez olduğunu ifade etti ve Türkiye ile Türkmenistan’ın bölgeye yönelik insani yardımları artırmak için iş birliği yapabileceğini belirtti.

Görüşme sırasında, Türkiye ile Türkmenistan arasında “Doğal Gaz Alanında İş Birliğinin Geliştirilmesine İlişkin Karşılıklı İş Birliği Mutabakat Zaptı”, “Petrol ve Doğal Gaz Alanlarında İş Birliğine İlişkin Niyet Beyanı” ve “Türkmenistan Havayolları ile Türk Hava Kurumu Üniversitesi Arasında Mutabakat Muhtırası” gibi önemli anlaşmalar imzalandı.

Görüşme öncesinde Türkmenistan tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, doğum günü vesilesiyle “Türkmen Halkının Fahri Aksakalı” unvanı verildi ve özel bir kaftan hediye edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuğu Berdimuhammedov’a teşekkür ederek bu özel unvan için minnettarlığını ifade etti.

 

Exit mobile version