Emlak Piyasasına Rusya Müjdesi!

Son günlerde durgunlaşmaya başlayan Türkiye emlak piyasası, Rusya'daki seferberlik ilanı sonrasında yeniden hareketlendi.

emlak rusya 1

2022’nin ilk günlerinden bu yana süregelen Ukrayna – Rusya savaşı, Dünya‘daki birçok dengenin değişmesine yol açtı. Enerji krizi, enflasyon ve daha bir sürü sorunun aynı anda yaşanmasının başlıca nedeni olarak bu savaş görülmekte. Avrupa ve Dünya’ya yoğun etkileri olan savaş, en çok da iki ülkenin halkını etkiledi. Ukrayna halkı saldırılardan kaçma veya savaşma yoluyla önemli ölçüde yıprandı. Avrupa’nın birçok yerine yayılan Ukraynalılar; tamir edilmesi zor yaralar aldı. Ancak Rusya halkı da devletin açtığı savaş nedeniyle zor günler geçirmeye başladı. Ülkede ilan edilen seferberlik kararı, bu zorlukların en sonuncusu oldu.

Ukrayna’nın bazı cephelerde öne geçmesi ve ilerlemesi sebebiyle “kısmi seferberlik” ilan eden Rusya yönetimi; halkın da savaşa maksimum desteği vermesini istedi. Genç erkeklerin tamamına yakınını kısa bir süre içerisinde silah altına almayı hedefleyen yönetim; halktan istediği karşılığı bulamadı. Rusya halkının seferberlik ilanına karşı verdiği tepki, tüm Dünya’yı adeta şaşkınlığa uğrattı. Devletin girdiği savaşa dahil olmak istemeyen halk kesimleri, ülkeden ayrılma kararı aldı ve taşınabilecekleri yerleri incelemeye başladı. Taşınma seçeneğinin dışında çözümleri de düşünen Ruslar; kısa ve orta vadeli tatil opsiyonlarını da değerlendirmekte.

Rusların ülkeden ayrılma kararı, online ortamlarda da net bir biçimde gözler önüne serildi. İnternet üzerinden emlak satışı yapan firmalardaki Rusya konumlu arama sayıları, bir haftada tam üç kat arttı. Rusya’ya en yakın yerlerden biri olan ve Rus halkına tepkili olmamasıyla dikkat çeken Türkiye ise; aramaların merkezindeki ülke oldu. Ülkemiz emlak piyasasında Rus hareketliliği kısa sürede kendisini gösterdi. Seferberlik ilanıyla birlikte doğrudan Türkiye’ye gelenlerde de önemli bir artış görülürken; bir yandan da internet üzerinden veya telefon yoluyla da Türkiye’de emlak alımı yapma girişimleri önemli ölçüde arttı.

Mart’ta Başlayan Rusya Furyası, Eylül’de Tavan Yaptı!

Rusya’dan Türkiye’ye doğru gelen emlak talebini yorumlayan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, özellikle de Eylül ayında bu talebin katlanarak arttığını gördüklerini söyledi. Eylül ayının ilk günlerinde de geçtiğimiz aylara oranla daha fazla artış olduğunu belirten Tolga İdikat; özellikle de son bir haftada yaşanan artışın, ondan önceki haftaya oranla yüzde 94 daha fazla olduğunu açıkladı. Mart ayından bu yana aydan aya gelen trafiklerde yüzde 55 seviyesinde artış olduğunu da ifade eden Emlakjet CEO’su; aranan yerlerin ağırlıklı olarak sıcak iklime sahip lokasyonlar olduğunu da dile getirdi.

Antalya’nın ilk sırayı aldığı Rusya aramalarında; İstanbul, Bursa, İzmir ve Muğla gibi illerin de yükselişte olduğu görüldü. Son günlerde İstanbul’un Antalya’yı da geride bırakmaya başladığını söyleyen Tolga İdikat; bu durumun iş piyasalarına yakınlık ve tatil döneminde olunmaması gibi sebeplerle açıklanabileceğini belirtti. Rusya kaynaklı araştırmaların fiziksel olarak da gerçekleştiğini aktaran Tolga İdikat; yılın sonlarına kalmadan önemli bir emlak varlığının Rus vatandaşlarının bünyesine geçeceğini söyledi.

Antalya’daki taleplerin de katlanarak arttığı açıkça görülmekte. Antalya’da yer alan TURYAP Neo sitesinin sahibi Hülya Keskin; özellikle de kiralık dairelere olan talebin epey çoğaldığını ve bir süre daha devam etmesini beklediklerini açıkladı. Rusya’dan gelen yoğun talep nedeniyle fiyatların da düşmeye başladığını aktaran Hülya Keskin; Eylül ve Ekim ayları sonunda elde kalan dairelerde yeniden fiyat düzenlemesi yoluna gidileceğini tahmin etmekte. Kiralama süreçlerinin ise, ağırlıklı olarak yıl sonuna veya Mayıs ayına kadar olduğu görülüyor.

Exit mobile version