Elektrikli otomobil pazarında korkunç düşüş!

Ortaya çıkan son raporlara göre elektrikli otomobil pazarında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Piyasada yüzde 20'lik dev bir kayıp görüldüğü açıklandı.

Elektrikli otomobil

Avrupa’da elektrikli otomobil pazarı hızla küçülmeye devam ediyor. Nisan ayında araç satışlarında yüzde 20’lik büyük bir düşüş görülmüştü. Araba üreticilerinin içinde bulunduğu teslimat sorunları pazarda büyük bir yavaşlamaya sebep oldu.

Ukrayna savaşı nedeniyle kırılgan tedarik zincirleri ve devam eden çip sıkıntısı, Avrupa ülkelerindeki otomobil pazarının daralmaya devam etmesine neden oluyor. Avrupa üreticiler birliği ACEA’ya göre, Nisan ayında yeni binek araç kayıtları yüzde 20,6 düşüşle 684 bin 500 araca geriledi.

Elektrikli otomobil satışlarının en çok gerilediği ülkeler

Nisan 2019’daki pandemi öncesi seviyeye kıyasla şu anda elektrikli otomobil pazarında yüzde 40’lık bir düşüş var. Avrupa genelinde üretimin geçici olarak durma noktasına geldiği ilk Koronavirüs yılı olan 2020 hariç mevcut tablo, kayıtların başladığı 1990 yılından bu yana en zayıf Nisan ayını gördü. Satış rakamlarındaki düşüş en çok İtalya’da (yüzde -33), ardından Fransa (yüzde -22) ve Almanya (yüzde -21,5) ülkelerinde yaşandı.

Uzmanlara göre mevcut problem birkaç ay daha sürecek

Danışmanlık firması EY’den otomotiv pazarı uzmanı Peter Fuss, aylardır devam eden çip krizinin yanı sıra, Ukrayna’daki savaşın sonuçlarının ve önemli tedarikçi parça eksikliğinin Nisan ayında yeniden etkili olduğunu açıkladı.

Fuss, elektrikli otomobil pazarında yaşanan gerileme durumunun en az birkaç ay daha devam edeceğini aktardı. Yeni arabaların üretiminin sınırlı kalacağını söyleyen uzman, bu araçların yüksek fiyatlarla satışa çıkacağını ve teslimat sürelerinin de epey uzun olacağını bildirdi.

Exit mobile version