Dünya, yıllık doğal kaynağını sadece 214 günde tüketti.
Bu yılki Dünya Limit Aşım Günü, Küresel Ayak İzi Ağı (GFN) tarafından gezegenin sunduğu 1 yıllık doğal kaynağın insanlar tarafından kullanımının ölçülerek hesaplandığı ve 2 Ağustos olarak belirlendiği duyuruldu. Bu durumda, 2023 yılına ait doğal kaynaklar 214 günde tükenmiş oldu.
İklim değişikliği, dünya nüfusundaki artış, ormansızlaşma ve kentleşme gibi etkenler doğal kaynakların hızla tükenmesine yol açıyor. Gelecek yılın kaynaklarını kullanmak üzere yarından itibaren, yani 3 Ağustos’tan itibaren dünya, borçlanma yoluna girecek.
GFN’nin 1961’den bu yana kaydettiği verilere göre, ilk küresel limit aşımı 1971 yılında, kaynakların 25 Aralık’ta tükendiği tespit edildi. Covid-19 salgını nedeniyle doğal kaynak kullanımında azalma yaşandığı 2020 yılı dışında, küresel limit aşım günü hemen her yıl bir öncekinden daha erken bir tarihe kaymıştır. Her ülkenin kendi limit aşım günü, ülke bazında tüketilen kaynaklara göre ayrı ayrı hesaplanıyor.
Bu yıl, doğal kaynaklarını 10 Şubat’ta tüketerek gelecek yıldan borçlanmaya başlayan ilk ülke Katar olmuştur. Onu sırasıyla, kaynaklarını 14 Şubat’ta tüketen Lüksemburg, 13 Mart’ta tüketen ABD, Kanada ve Birleşik Arap Emirlikleri ile 23 Mart’ta tüketen Avustralya izlemiştir. Türkiye, doğal kaynaklarını 22 Haziran itibarıyla tüketirken, doğal kaynaklarını 20 Aralık’ta tüketmesi tahmin edilen Jamaika ise listede yer almaktadır.