Dünya Sağlık Örgütü paylaştı: Bir milyardan fazla insan obez

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, obeziteyle mücadelede etkili olabilecek önlemler arasında, yüksek şekerli ürünlere vergi getirilmesi ve sağlıklı okul yemeklerinin teşvik edilmesi gibi adımların atılması gerektiğini belirtti.

dso obezite habermeydan

Dünya Sağlık Örgütü, “Bir milyardan fazla insan obez” açıklamasında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve uluslararası bir araştırma grubunun tahminlerine göre, dünya genelinde bir milyardan fazla insanın obez olduğu bildirildi. The Lancet’te yayımlanan makalenin kıdemli yazarı ve Imperial College London’da profesör olan Majid Ezzati, “Şaşırtıcı sayıda insanın obezite ile mücadele ettiğini” ifade etti. Ezzati, özellikle çocuklar arasında obezite oranlarının artışının “çok endişe verici” olduğunu vurgulayarak, zengin ülkelerde düşüş gösterirken, diğer bölgelerde hızla arttığını belirtti.

DSÖ beslenme sorumlusu Francesco Branca, “Obezitenin geçmişte zenginlerin sorunu olduğunu düşünüyorduk, ancak artık tüm dünyayı etkileyen bir sorun haline geldi” dedi. Obezitenin, daha önce yetersiz beslenmeyle mücadele eden birçok düşük ve orta gelirli ülke dahil olmak üzere çoğu ülkede zayıflıktan daha yaygın hale geldiği ifade edildi.

Bulgular, 190’dan fazla ülkede 220 milyondan fazla kişiden elde edilen verilere dayanıyor. Bu bilgiler, Bulaşıcı Olmayan Hastalık Risk Faktörü İşbirliği’nde yer alan 1.500’den fazla bilim insanı tarafından derlenmiştir.

Araştırmaya göre, yetişkinlerde obezite oranlarının 1990 ile 2022 yılları arasında iki katından fazla, 5-19 yaş arası çocuk ve gençlerde ise dört katından fazla arttığı ortaya kondu. Aynı dönemde zayıf olarak kabul edilen bireylerin oranı ise kızlarda beşte bir, erkeklerde üçte bir ve yetişkinlerde yarı yarıya azaldı.

Rapora göre, bu artış özellikle Karayipler ve Orta Doğu gibi bazı düşük ve orta gelirli ülkelerde daha belirgindir. Bu ülkelerde obezite oranları, Avrupa ve diğer birçok yüksek gelirli ülkeden daha yüksektir.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, obezite ile mücadelede etkili olabilecek önlemler arasında yüksek şekerli ürünlere vergi getirilmesi ve sağlıklı okul yemeklerinin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, özel sektörün sağlık üzerindeki etkileri konusunda hesap verebilir olması için işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Obez bireylerin erken yaşta diyabet, kalp ve böbrek hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yakalanma ve erken ölüm riski altında olduğuna dikkat çekti.

Exit mobile version