Dünya Kupası’nda Milli Marş Söylemeyen İranlı Futbolculara Ceza Mı Geliyor?

İran Milli Takımı; Pazartesi günü oynanan İngiltere maçında, ülkedeki olayları protesto etmek adına milli marşı okumadı.

iran 1

Katar’da oynanan 2022 Dünya Kupası, İran’ın yaptığı protestoyla önemli bir ana tanıklık edilmesine vesile oldu. İran Milli Futbol Takımı’nın formasını giyen futbolcular; Mahsa Amini’nin öldürülmesinden bu yana devam eden ve ülkedeki şeriat rejiminin uyguladığı şiddeti, milli marşı söylemeyerek protesto etti. Hazırlık maçlarında başlayan bu protesto süreci, ilk defa bir resmi maça da yansıdı. Bu sebeple İran’da gündem adeta alt üst oldu. Tüm İran’ın konuştuğu bu konu, rejim yöneticileri tarafında ise öfkeyle karşılandı.

Siyaset cephesinden gelen tepkiler; İran’ın bu tepkiyle birlikte aşağılandığı ve milli marşa hakaret edildiği yönünde oldu. Bu sebeple de İran’ın turnuvada çıkacağı diğer maçlarda da aynı protestoyu göstereceği veya göstermeyeceği senaryolar tartışılmaya başlandı. Ülkedeki devlet odaklı şiddet olayları için üzgün olduklarını birçok kez belirten futbolcular; özellikle de kadınların rejim güçleri tarafından bu şiddete maruz kalmasının daha da üzücü olduğunu söylemişti. İran’ın bir sonraki maçı olan Galler mücadelesinde de marş söylememesi bekleniyor.

Milli marşı söylememeleri sebebiyle cezalandırılması konuşulan futbolcular; yakın dönemde protestocuların da tepkisini çekmişti. Katar’a gitmeden önce Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yle bir araya gelen milli takım kafilesi, Reisi’nin önünde eğilmeleri sebebiyle tepkileri üzerine çekti. Ancak turnuva esnasında gösterdikleri tepki, protestocular nezdinde yeniden takdir edilmelerine yol açtı. Devlet nezdinde gelen tepkiler ise oldukça sert yönde ilerledi. Tahran Şehir Konseyi Başkanı Mehdi Çamran; milli marşa ve bayrağa hakaret edilmesine izin veremeyeceklerini, bu durumun cezasız kalmayacağını ifade etmişti.

İran’ın Kürdistan bölgesinden seçilen bir milletvekili ise, bu futbolcular yerine milli marşı söyleyecek futbolcuların yerleştirilmesi gerektiğini söyledi. Ülkeye sadık ve devrimci gençlerin takımda olması gerektiğini aktaran milletvekili, bu durumun asla kabul edilemeyeceğini belirtti. İran’da medyanın tamamen rejim kontrolünde olması, milli marşın söylenmediğine dair haberlerin çok az görülmesine yol açtı. İran’ın rejime yakın basınında bu protestoyla bağlantılı olarak yorumlanan 6-2’lik mağlubiyet; bu durumun oluşmasında yabancı medyaların sistematik politikalarının olduğu savunuldu.

Protestocular nezdinde ise farklı tepkiler oluşmaktaydı. Takımın Reisi’yle olan bağlantısı sebebiyle tamamen desteklemekten vazgeçenler, ülke milli takımının aldığı 6-2’lik mağlubiyeti kutladı. Tahran’da faaliyette olan bir restoranın sosyal medya hesabından İngiltere Milli Takımı fotoğrafı paylaşması sonrasında ise, bu restoranın mühürlendiği görüldü.

İran’ın eski yıldızlarından Ali Latifi; futbolcuların protestolar ve futbolun arasına sıkıştığını belirtti. Ceza iddiaları sonrasında zor bir sürece girmesi beklenen İran Milli Takımı; Galler ve ABD’yle oynayacakları maçlarda başarılı olamaması halinde turnuvaya veda edecek.

Exit mobile version