DSÖ uyardı! Bu kış 2 milyon kişi Ukrayna’dan göç edecek

DSÖ açıklamalarına göre kış aylarında en az 2 milyon Ukraynalı göç etmeye mecbur olacak. Savaş sebebiyle ülkenin altyapısı ciddi oranda harap oldu. Ülkede su elektrik ve ısınma sağlanması konusunda sorunlar meydana geliyor. Milyonlarca Ukraynalı kimi zaman soğukta, karanlıkta ve susuz kalıyor.

ukrayna goc habermeydan

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, bu sene kış aylarında Ukrayna’da bulunan milyonlarca kişi için hayati tehlike olduğunu ve en az iki milyon kişinin göç etme durumunda olacağını belirtti.

DSÖ, Rusya’nın saldırıları sebebiyle Ukrayna’daki enerji altyapısının tahrip olduğunu veya tamamen yok edildiğini ifade ederek, bu olayın yaklaşan kış aylarında Ukrayna halkı için hayati tehlikeye sebebiyet vereceğini açıkladı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gerçekleşen basın toplantısında söz alan DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, “Bu kış Ukrayna’da milyonlarca insan için hayati tehlike oluşturacak. Ukrayna’nın sağlık sistemi şimdiye kadarki en karanlık günleriyle karşı karşıya. Saldırılar nedeniyle yüzlerce hastane ve sağlık tesisi artık tam olarak faaliyette değil. Tesisler temel ihtiyaçları karşılamak için yakıt, su ve elektrikten yoksun. Kısaca Ukrayna’da bu kış, hayatta kalmakla ilgili olacak” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’daki doğumhanelerin kuvözlere, kan bankalarının buzdolaplarına ve yoğun bakım yataklarının solunum cihazlarına ihtiyaç duyduğunu belirten Kluge, ayrıca bunlarının hepsinin elektriğe ihtiyaç duyduğunu da dile getirdi.

Donetsk’te 17 bin HIV hastasının ihtiyaç duyduğu antiretroviral ilaçların tükeneceğine de değinen Kluge, Donetsk’in Rus kontrolü altında olan alanlarda acil bir şekilde bir insani sağlık koridoru oluşturulması gerektiğinin çağrısını yaptı.

Kluge ek olarak, “2-3 milyondan daha fazla insanın sıcaklık ve güvenlik arayışıyla evlerini terk etmesini bekliyoruz. COVID-19, zatürree ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonları ve yetersiz aşılanmış popülasyonlarda ciddi difteri ve kızamık riski dahil olmak üzere benzersiz sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacak” dedi.

Exit mobile version