Donald Trump’ın Finans Direktöründen Vergi İtirafı Geldi!

Donald Trump'ın şirketlerinden Trump Organization'ın CFO'su Allen Weisselberg, şirket aracılığıyla vergi kaçırdığını açıkladı.

trump1 1

ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın ismi, son günlerde hukuk dışı problemlerle anılmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde evine baskın yapılan 76 yaşındaki iş insanı, evinde yakalanan gizli belgeleri iade etmemesi sebebiyle zor günler geçirebilir. Başkanlığı döneminde de gösterdiği tavırlar nedeniyle eleştirilere maruz kalan Trump; seçimleri kaybettiği günün ardından yaptıklarıyla da çok konuşulmuştu. Seçimler sonrasında yeniden ABD başkanlığı için aday olacağını kesin bir dille söyleyen Donald Trump; 2024 seçimleri öncesinde yargı nezdinde çoğu konuda hesap vermek durumunda kalabilir.

Donald Trump’ın sahip olduğu şirketlerden Trump Organizations’da Finans Direktörlüğü (CFO) görevini üstlenen Allen Weisselberg; hakkında iddia edilen 15 farklı suç nedeniyle hükûmet yetkililerince soruşturuluyor. FBI’ın bizzat peşine düştüğü söylenen başarılı yöneticinin; komplo, cezai vergi dolandırıcılığı, hırsızlık gibi önemli suçlar nedeniyle araştırıldığı öğrenildi. Kaçırdığı vergilerle yaptığı lüks araç alımı, torunlarının eğitimi, Manhattan’da kiralık daire gibi detayların ortaya çıkmasıyla birlikte; Weisselberg’in hakkında iddia edilen tüm suçları kabul ettiği basına yansıdı. Dava sonucunda Allen Weisselberg’in mahkumiyetinin kaçınılmaz olduğu öngörülüyor.

Hapis ve Para Cezası Yolda!

ABD basınından çıkan haberlere göre; davanın yargıcı Juan Manuel Merchan’ın, Weisselberg’in Savunma Anlaşması’na imza atması sebebiyle mahkumiyetinde indirime gideceği de iddia edilmekte. 5 ay hapis cezası, 5 yıllık denetimli serbestlik anlaşması ve 2 milyon dolar para cezası ödemesi planlanan Weisselberg; Savunma Anlaşması kapsamında ifade vermesi halinde bu indirimi hak etmiş olacak.

Trump şirketlerinde uzun yıllar yönetici pozisyonunda çalışmış olan Weisselberg; Savunma Anlaşması’nın gerekliliği olarak çalıştığı dönemdeki sorunların hepsini mahkeme nezdinde paylaşacak. Donald Trump’ın sahip olduğu şirketlerde yaşanan sıkıntıların belgelenmesi açısından oldukça önemli görülen bu anlaşma; Ekim 2022’de görülecek davada Weisselberg’in tanık olmasıyla uygulamaya konulacak.

Weisselberg ve diğer yöneticilere vergi kaçırma imkanını sunan tarafın şirket olduğu iddia edilmekte. Bu iddiayı kanıtlamak amacıyla Allen Weisselberg’in sunacağı belgeler ve vereceği ifade oldukça kritik bir konumda. Trump’ın şirketler grubuyla ilgili çıkan iddiaları uzun bir süredir soruşturmak isteyen ABD yargısı; Weisselberg’in suçlarının sabitleşmesi sonrasında istediği fırsatı ele geçirmeyi başardı. Diğer yöneticiler hakkında somut delillere ulaşmayı başaramayan Adalet Bakanlığı yetkilileri; bu soruşturma kapsamında Weisselberg’in vereceği isimleri daha dikkatli bir biçimde araştıracak. Savunma Anlaşması’nın getirdiği haklarla birlikte; Weisselberg’in sunacağı belgeler de, Trump dosyasının genişletilmesi konusunda önemli bir konumda.

Allen Weisselberg’in avukatı Nicholas Gravante Jr.; müvekkilinin kendisine önerilen anlaşma kapsamında suçlarını kabul ettiğini ve itirafçı olacağını resmen açıkladı. Gravante Jr., Weisselberg’in 15 suçlamanın tamamını kabul ettiğini ve Ekim ayındaki duruşmada ifade vereceğini açıkça belirtti. Trump şirketler grubunda uzun yıllar boyunca çalışan ve eski ABD başkanının en önemli yardımcılarından olan Weisselberg; Temmuz 2021’den bu yana tutuklu. Allen Weisselberg’in 15 yıl boyunca elde ettiği yan gelirlerin ve ana gelirlerin vergilerini vermemekle suçlanmaktaydı. İlk iddianame sonrasında ortaya çıkan belgeler, Weisselberg ve pek çok yöneticinin karıştığı bir skandalın perdesini aralamış oldu.

Exit mobile version