Donald Trump’ın Evini FBI Bastı!

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın evine FBI tarafından baskın düzenlendi.

trump1

ABD’nin eski başkanı Donald Trump hakkında çıkan iddialar, uzun bir süredir dünya gündemini meşgul etmekteydi. 2020 Kasım’daki seçimi Joe Biden’a kaybeden Trump, seçim sürecinin ardından yaptığı itirazlar sonrasında gösterdiği reaksiyonlar sebebiyle de çokça eleştirilmişti. Trump destekçilerinin ABD Senatosu’na baskın düzenlemesi ise, ülke tarihinin son yıllarda yaşadığı en önemli olaylardan biri olmuştu. Baskın sonrasında Donald Trump’ı yakından incelediği bilinen ABD yetkililerinin, bu sabah itibarıyla Trump’ın evine baskın düzenlediği bilgisine ulaşıldı.

Donald Trump’ın kendi sosyal medya sayfasından paylaştığı bu bilgide, Florida eyaletinde yer alan Mar-a-Lago Club’daki evinin baskına uğradığını ve FBI’ın bu baskını kasıtlı olarak yaptığı da belirtildi. Baskının kendisine önceden bildirilmediğini söyleyen Trump, ABD adalet sisteminin kendisine karşı bir silah gibi kullanıldığını da dile getirdi. ABD tarihinde ilk defa eski bir başkanın evine baskın düzenlendiğini söyleyen Trump; yetkililer ve emri verenlerin tarih önünde hesap vereceğine dair imalarda da bulundu. Konu hakkında tarihçilerden bilgi alan ABD basını da; ülke tarihinde hiçbir başkanın evinde baskın düzenlenmediği bilgisini doğruladı.

Trump: Özel Hayata Müdahale Var!

Yapılan baskın sonrasında sosyal medya üzerinden açıklama yayınlamayı sürdüren Donald Trump; bu baskının kendi siyasi geleceğine dair yapılan bir komplo olduğunu söyledi. Radikal solcu demokratların kendisinin aday olmasının önüne geçmek istediğini söyleyen Trump; 2024’teki seçimde rakiplerinin engellemelerine rağmen adaylığını koymaktan çekinmeyeceğinin altını çizdi. Ancak FBI’ın baskın yapma nedeniyle ilgili çıkan iddialar, Trump’ın aday olma ihtimalini daha da azaltacak nitelikte.

Beyaz Saray Belgelerini Eve Mi Götürdü?

FBI’a yakın kaynaklardan ulaşan bilgiler, Donald Trump hakkındaki iddiaların baskın sürecini zorunluluk haline getirdiğini belirtmekte. 2021’in ilk aylarında görevi Joe Biden’a devreden Trump’ın, Beyaz Saray’dan ayrılmadan hemen önce bazı belgeleri yanında götürdüğü iddia ediliyor. ABD basınından çıkan iddialarda, Trump’ın yaklaşık 15 kutudan çıkan gizli belgeleri kendi arşivine eklediği konuşulmakta. FBI’ın el koyduğu bu belgelerin dışarı çıkarılmasının, Trump’ın siyasi kariyerinin devam etme ihtimalini büyük oranda düşürdüğü ileri sürülmekte.

Donald Trump’ın oğlu Eric Trump da ABD basınına açıklamalarda bulundu. 30 FBI ajanının Mar-a-Lago’ya girdiğini ve hiçbir uyarı yapmadıklarını söyleyen Eric Trump; özel kasalarının dahi izinsiz bir biçimde açıldığını söyledi. Bu açıklama üzerine FBI’dan çıkan iddiaların daha da yoğunlaştığı görüldü. Ulusal Arşiv’e yollanması gereken kayıtların Trump’ın evinde bulunması sebebiyle yapılan baskının; ABD mahkemeleri tarafından alınan kararla gerçekleştirildiği bilgisi basına yansıdı. Adalet Bakanlığı’nın konuya dair açıklama yapmaması ise; Trump sempatizanı kitlenin tepkisinin daha da artmasına neden oldu. Adalet Bakanı Merrick Garland’ın kısa bir süre içerisinde açıklama yapması ve konuyu netleştirmesi için yoğun bir şekilde kamuoyu baskısı yapılmakta.

ABD basınında konu hakkında değerlendirmede bulunan hukuk uzmanları, devletin özel belgelerinin şahsi arşivlerde saklanmasının yasak olduğunun altını çizdi. Devlet tarafından onaylanmayan bu girişimlerin, 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacağını belirten uzmanlar; Trump’ın da eski başkan olmasına rağmen bu suçu işlediğinin kesinleşmesi halinde ceza alacağını söylemekte. Beyaz Saray yetkililerinden konu hakkında bir bilgi alamayan basın mensupları, sürecin ilerleyen kısımları için Adalet Bakanlığı’nın çizeceği yol haritasını bekliyor.

Exit mobile version