Donald Trump: 6 Ocak Kongre Saldırısının Sorumlusu Mike Pence!

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ocak 2021'de yaşanan Kongre saldırısı için eski yardımcısı Mike Pence'i suçladı.

trump pence 1

Eski Amerikan Başkanı Donald Trump, kaybettiği 2020 seçimlerinin ardından dahi ülkenin en çok konuşulan figürlerinden biri olmayı sürdürüyor. Seçimleri kaybetmesinin ardından birçok destekçisinin Kongre binasına baskın düzenlemesi; ABD tarihinin en ilginç anlarından bazılarının yaşanmasına yol açtı. Bu olayın ardından birçok gösterici tutuklanmış ve eylemin sorumlusu olarak da Donald Trump hakkında soruşturma başlatılmıştı. Yakın döneme dek birçok sosyal medya platformunda hesapları kapalı olan Trump; 2024 seçimleri için yaptığı çalışmalar esnasında birtakım açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyetçi Parti’den bir kez daha aday olmak isteyen Donald Trump, adayın belirlenmesi için yapılan ön seçimlerin çalışmalarına başladı. Bu çalışmalar için Iowa eyaletine seyahat eden eski ABD Başkanı, seyahat esnasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Seçimlerle ilgili soruların ağırlıkta olduğu toplantıda, Trump’ın başkanlık dönemindeki yardımcısı Mike Pence’in sözleri de gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda Trump’ı suçlayan Pence, Kongre saldırısının baş sorumlusu olarak da eski başkanı gösterdi.

Trump: Suçlu Mike Pence’tir!

6 Ocak 2021’deki Kongre baskınıyla alakalı sorulan soruda Mike Pence; “Tarih, 6 Ocak saldırısından Trump’ı sorumlu tutacak.” cümlesini sarf etti. Bu cümleyle birlikte Donald Trump hakkındaki soruşturmaların çok daha sıkı bir şekilde ilerleyeceği öngörülmekte. Mike Pence’in açıklamaları hakkında gelen soruları yanıtlayan Donald Trump; Kongre saldırısının azmettiricisi olarak kendisinin değil, eski yardımcısı Mike Pence’in gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Mike Pence’i demokrasinin önünü tıkamakla itham eden Trump; “Eğer oyları yasa yapıcılara geri gönderseydi 6 Ocak’ta bir problem yaşamazlardı. O yüzden birçok açıdan 6 Ocak için Pence’i sorumlu tutabilirsiniz.” şeklinde konuştu. Donald Trump’ın bu sözleri, seçim dönemindeki oy sayımlarına doğrudan bir gönderme olarak öngörülüyor. Oy sayımlarında birçok eyalette burun farkıyla seçimi kaybeden Donald Trump; buralardaki sayımların tescillenmemesini istemişti. Trump’ın belirttiğine göre, Pence’in isteğiyle bu sonuçlar tescillendi ve başkanlık kaybedildi. Bu sebeple Trump, Pence’in halkın isyanındaki baş sorumlu olduğunu söylüyor.

ABD’deki seçim ve anayasa uzmanları, başkan yardımcılarının oy sayımı tesciline karışma yetkisinin olmadığını belirtiyor. Ancak Trump, Pence’in senatonun da yardımcısı gibi konumlanması nedeniyle bu yetkiye sahip olduğunu iddia ediyor. Seçimleri Demokrat Parti’nin kazanması sonrasında Cumhuriyetçiler ve Trump destekçilerinin başlattığı olaylar; Washington’daki Kongre binasına kadar yansımış ve buradaki müdahaleyle son bulmuştu. Olay hakkındaki yargı sürecinin, 2024 seçimlerinin adayları belirlenmeden hızlandırılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

2024’te de başkanlığa aday olacağını belirten Donald Trump; aday adayları arasındaki favori isimlerden. Bu seçimde çok daha iddialı rakiplerle karşılaşması beklenen Trump; 6 Ocak 2021’deki olayda payının olmadığını söylüyor. Pennsylvania, Georgia, Arizona eyaletlerindeki sonuçların tescillenmesinin halkta reaksiyon yarattığını iddia eden Trump; kendisinin sadece mağdur olduğunu beyan ediyor.

Exit mobile version